Przejadł się wam już domowy rosół z makaronem jajecznym, barszcz z fasolą jaś i zupa pieczarkowa z ziemniakami, ale nie macie pomysłów na smaczną, pożywną alternatywę? Ta wyjątkowa zupa zachwyca każdego i zawsze robi wielkie wrażenie na stole, a robi się ją banalnie łatwo. Potrzebujecie jedynie zwykłego wywaru mięsnego i 3 prostych dodatków. Przygotowanie zajmie wam ledwie kilka minut. Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni i długo nie zapomnicie tego smaku.

Zupa cytrynowa - przysmak sprzed lat

Zupa cytrynowa obecnie jest najbardziej kojarzona ze słynącą z prostoty kuchnią grecką (w tamtejszych domach do dziś jada się avgolemono, czyli właśnie zupę cytrynową z ryżem, zabielaną jajkiem) , jednak ten przepis pojawiał się już w polskich książkach kucharskich z XVIII wieku. Była ona też znana na Litwie. Zastanawiacie się, jak smakuje zupa cytrynowa? Wbrew pozorom wcale nie skrzywicie się od kwaśnej nuty cytrusa, bo danie jest delikatne w smaku. Ma też aksamitną konsystencję, a cierpkość cytryny odświeża smak pożywnego bulionu.

Na co uważać, podczas robienia zupy cytrynowej?

Mimo zaskakującego połączenia smaków, ten przysmak wcale nie wymaga skomplikowanych składników, ani wieloetapowego przygotowania. Całość jest nawet prostsza niż przepis na zupę pomidorową czy ogórkową, za to efekt przerasta wszystkie znane nam polewki. Wystarczy podgrzać bulion (najlepiej mięsny) z sokiem cytrynowym oraz żółtkami i wszystko zabielić słodką śmietanką. Wczorajszy, odcedzony rosół również się nadaje.

Proste, prawda? Ważne jednak, aby pod żadnym pozorem nie dopuścić do zagotowania płynu. Trzeba cierpliwie pilnować, aż całość zacznie gęstnieć i nabierać aksamitnie gładkiej konsystencji. To najlepszy znak, że zupa cytrynowa jest gotowa do serwowania. 

Zupę cytrynową najczęściej podaje się ją z ugotowanym na sypko ryżem, ale w roli dodatku równie dobrze sprawdzi się kasza perłowa. Jeśli natomiast wolicie makaron, również możecie go użyć.

Zupa cytrynowa - przepis z 1900 roku

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • ugotowany ryż do podania

Sposób przygotowania:

  1. Bulion podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) i dodajemy do niego żółtka, wyciśnięty sok z całej cytryny oraz śmietankę.
  2. Wszystko porządnie mieszamy, aż składniki połączą się w jednolity płyn.
  3. Następnie ponownie podgrzewamy całość, aby zupa cytrynowa zgęstniała i stała się kremowa. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. 
  4. Gotowa zupa cytrynowa najlepiej smakuje podana z ugotowanym na sypko ryżem i ozdobiona plasterkiem cytryny.