Każdy wie co to znaczy przypalić obiad nad którym się sporo napracowaliśmy. Godziny przygotowań, stania nad kuchnią, mieszania; chwila nieuwagi i nagle cała nasza praca idzie na marne. Posiadacze kuchni indukcyjnych na pewno doceniają zaletę systemu, przy którym bardzo szybko możemy obniżyć temperaturę, ale chwila nieuwagi może popsuć wszystkie nasze plany.

Z pomocą przychodzi Fiskars. Dzięki zastosowaniu nowego innowacyjnego systemu patelni Non-Overheatable (NOH) szanse na spalenie posiłku spadają niemalże do zera. Specjalna konstrukcja patelni oparta na trójwarstwowej powłoce Hardtec Superior przy temperaturze 230˚C traci właściwości magnetyczne, czyli przestaje się nagrzewać.

Dodatkową zaletą patelni jest zastosowanie nieprzywieralnej powłoki ceramicznej. Nie dość, że ograniczymy użycie tłuszczy to dodatkowo przyspieszymy cały proces przygotowania – zastosowana powłoka przyspiesza proces nagrzewania o 50%!

Kolejnym ważnym elementem jest rączka patelni. Wykonana z trudno nagrzewającego się materiału wytrzymuje temperatury do 180˚C, dzięki czemu bez przeszkód możemy też przygotować potrawy w piekarniku. Patelnia NOH przyda się nawet wtedy, gdy nie posiadamy kuchni indukcyjnej – oprócz opcji magnetycznej wszystkie pozostałe cechy spełniają swoje właściwości również na innych kuchenkach.

Pamiętajmy jednak, że aby zachować dobry stan patelni zawsze powinniśmy używać akcesoriów wykonanych z tworzyw sztucznych lub z drewna. Jeśli na patelni pozostaną przyschnięte resztki sosu czy panierki nigdy nie próbujmy ich zdrapywać, najlepszym sposobem na pozbycie się takich fragmentów jest wygotowanie ich w wodzie – wystarczy mała ilość wody na patelni, aby po doprowadzeniu do wrzenia naczynie się oczyściło. Przygotowanie obiadu przy użyciu patelni NOH to naprawdę czysta przyjemności.

Na rynku dostępne są dwie wiekości patelni: 24 i 28 cm.

Orientacyjny koszt detaliczny to ok: 240 - 280zł