La Pasta . . . włoski znak firmowy

Mąka, woda, czasami jajka, oliwa i só nic więcej!

Kombinacja tych składników daje efekty, dzięki którym

włoska kuchnia znana jest na całym świecie.

Każdy makaron ma swoisty kształt  

do każdego przeznaczony jest odpowiedni sos.

Kiedyś zastanawiałam się ile jest rodzajów makaronów,

teraz wiem, że nie w sposób je zliczyć!

Jest ich z pewnocią więcej niż dni w roku.

Zaskakuje nas i cieszy różnymi kolorami, kształtami, nadzieniami.

 

Jak ugotować makaron i zjeść go we włoskim stylu

 

1. Włosi nie używają makaronu do drugiego dania, nie występuje też jako dodatek do mięs.

 

2. Każdy kształt makaronu ma swój rodzaj sosu z którym najlepiej się komponuje. W takim doborze Włosi kierują się tradycją i niezawodną intuicją. Tylko oni wiedza dlaczego do sosu bolońskiego pasuje długie spaghetti, a do sosu szparagowego cienkie taglierini.

 

3. Makaron podany na słodko np. polany czekoladą czy owocowym sokiem lub w zupie mlecznej;) jest dla Włochów smakiem nie do przyjęcia.

 

4. Włosi dodają makaron do sosu, a nie odwrotnie.

 

5. Włosi nie "hartują" makaronu, nie wypłukana skrobia pozwala lepiej się połączyć z sosem i makaron zachowuje więcej wartości odżywczych.

 

6. "Makaron lubi pływać" dlatego gotują go w dużej ilości osolonej wody.

 

7. Jedzenie makaronu łyżką i widelcem to polski pomysł na dodanie elegancji tej potrawie, Włosi uważają to za profanację, każdy rodzaj makaronu jedzą wyłącznie widelcem.

 

8. Aby makaron wyszedł naprawdę all dente musi być zrobiony z twardej pszenicy durum i  należy odcedzić go 1 min. przed czasem podanym na opakowaniu.

 

9. Najbardziej ceniony przez Włochów jest makaron domowy lub kupny all uovo (jajeczny).

 

Marki makaronów, które mogę Wam polecić to: Garofalo, De Cecco, Barilla, Divella.