Kaki jest owocem egzotycznym, świetnym żródłem witaminy A i witaminy C.Zawiera więcej błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego niż jabłko. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, czyli przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek, dlatego uważana jest za owoc o działaniu przeciwnowotworowym. Owoc kaki zawiera wapń, potas i żelazo.

Owoc ten swoim wyglądem przypomina pomidora, ma kolor pomarańczowy, gdy jest dojrzałe ma niezwykle słodki smak. Przy zakupie należy wybierać owoce okrągłe, mięsiste i o mocnym zabarwieniu. Nie powinno się kupować kaki z plamami na skórce i bez zielonych liści na wierzchołku. Owoce bezpośrednio do spożycia mogą być miękkie, ale jeżeli nie zamierzamy ich użyć od razu, wybieramy owoce twarde. Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce, ponieważ trzymane długo w temperaturze pokojowej pleśnieją.

Smak kaki możemy porównać do brzoskwini lub moreli. Owoc jest bardzo kaloryczny, na 100g owocu przypada 69kcal. Owoc kaki możemy spożywać na surowo, podany w sałatce, a także jako dżem.