Zapach, smak i chrupkość gofrów niezmiennie kojarzy nam się z dzieciństwem oraz wypadami nad morze z całymi rodzinami. Niestety, obecnie inflacja sprawia, że takie gofry stają się rarytasem, kosztującym niemal 20 zł za sztukę, gdy planujemy kupić pełną wersję. To jednak wcale nie problem, gdyż w domu możemy przygotować tak samo chrupiące i bardzo aromatyczne gofry, które wyniosą nas przynajmniej 3 razy mniej. Warto wiedzieć, że należy spełnić kilka warunków, aby było to możliwe. Jeżeli nie chcecie skończyć z nieapetycznymi dmuchańcami bez smaku, sprawdźcie poniższe rady. Dodatkowo w Lidlu znajdziecie teraz gofrownicę obrotową, która dorównuje tym branżowym, które możecie zauważyć na nadmorskich stoiskach. A to dopiero początek jej możliwości. Obiad też zrobicie w gofrownicy. Nie ma ograniczeń.

Gofrownica obrotowa SilverCrest a gofrownica obrotowa KichenAid - porównanie

Chrupiące gofry czy też wafle, dobrze znane zarówno w amerykańskiej, jak i polskiej klasyce nadmorskiej, to pyszny deser, który niełatwo zastąpić. Możecie je zrobić w gofrownicy obrotowej, którą otrzymacie w Lidlu już za 149 zł. Już 1000 W wystarczy, aby móc cieszyć się takim wypiekiem, jak z profesjonalnej gofrownicy. Obracane ciasto wypiecze się równomierniej zarówno na brzegach, jak i wewnątrz, tworząc puszysty obłoczek w środku. Obrotowy mechanizm znajdziecie również w gofrownicy KitchenAid, która nie zawsze jest w zasięgu każdego portfela. W sprzęcie SilverCrest znajdziecie powłokę firmy ILAG®, która zapewnia maksymalną nieprzywieralność. To, co najważniejsze w udanym gofrze, znajdziecie poniżej:

Jak napisał jeden z zadowolonych Klientów na stronie Lidl.pl:

Fajna gofrownica, gofry są świetne, ciasto bardzo dobrze się rozprowadza. W głębokich kratkach można uzupełniać gofry wiśniami lub tym podobnymi owocami - pyszności

Gofry wyjdą chrupiące i puszyste, jeżeli zastosujecie się do tych kilku trików, które pozwolą wam zaoszczędzić na składnikach. Nauczcie się na moich błędach, a każdy gofr zniknie w mgnieniu oka:

  • zawsze ubijajcie pianę z białek, aby dobrze napowietrzyć masę - zrezygnujcie z podwójnej porcji proszku do pieczenia czy sody,
  • nigdy nie otwierajcie wieczka gofrownicy przed całkowitym wypieczeniem deseru - to przez to uwalniacie pęcherzyki powietrza, które miały za zadanie spulchnić późniejszy wypiek,
  • gofrownica obowiązkowo musi mieć przynajmniej 1000 W, aby całość mogła się udać - inaczej wasze starania często idą na marne, chociaż mielibyście najlepszy przepis pod słońcem

chrupiące placki ziemniaczane z gofrownicy" name="Przepis%20na%20najbardziej%20chrupi%C4%85ce%20placki%20ziemniaczane%20z%20gofrownicy">Przepis na najbardziej chrupiące placki ziemniaczane z gofrownicy

Placki ziemniaczane to jeden z tych dodatków do obiadu, które uwielbiamy jeść na różne sposoby. W centralnych częściach Polski znajomi nie wyobrażają sobie innego podania niż ze śmietaną i cukrem, natomiast na Podhalu czy okolicach muszą być polane sosem mięsnym lub grzybowym na bazie leśnych zbiorów. Bez względu na to, jaki dodatek będzie przewidziany, warto wiedzieć, jak zrobić bardzo chrupiący wierzch i ranty oraz miękkie, puszyste wnętrze. Wypróbujcie mój sposób na najlepsze placki ziemniaczane, o które będą was prosić domownicy niemal co tydzień.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu B, które najlepiej sprawdzą się do pieczenia i smażenia,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • łyżka tartego twardego sera żółtego typu grana padano lub parmezan,
  • 2 jajka,
  • duży ząbek czosnku lub suszony czosnek (jeżeli nie chcecie, aby dominował w plackach)
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • odrobina oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzecie na tarce o dużych oczkach i przełóżcie do miski.
  2. Delikatnie posólcie i pozostawcie do odciśnięcia nadmiaru wilgoci.
  3. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz starty ser.
  4. Na koniec wlejcie rozkłócone jajka i doprawcie startym czosnkiem i pieprzem.
  5. Pamiętajcie, aby rozgrzać gofrownicę na maksymalną temperaturę.
  6. Odmierzcie miarkę masy i wlejcie równomiernie na blaszkę.
  7. Zamknijcie wieczko gofrownicy i odczekajcie 10 minut, aż się upieką.
  8. Pamiętajcie, aby w trakcie nie otwierać i nie sprawdzać wieczka, gdyż masa może nie być odpowiednio napowietrzona i chrupiąca.
  9. Po wyciągnięciu wystudźcie i przełóżcie na kratkę.
  10. Podawajcie z ulubionym sosem mięsnym, śmietaną lub cukrem.