Rodzajów szarlotki jest sporo. Najbardziej klasyczny przepis zakłada 2 warstwy kruchego ciasta przełożone prażonymi i doprawionymi cynamonem jabłkami. To jednak nie wszystkie sposoby na szarlotkę. Popularna jest również szarlotka z bezą, szarlotka z kruszonką czy też z kisielem. A czy znacie i próbowaliście już szarlotkę tatrzańską?
Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?
Szarlotka tatrzańska różni się od innych sposobem przygotowania i ułożenia jabłek. Są one pokrojone w bardzo cienkie plasterki i ciasno ułożone między warstwami ciasta. Tak cienkie plasterki możecie przygotować na 3 sposoby:
- za pomocą malaksera z odpowiednią tarczą
- przy użyciu mandoliny do krojenia warzyw
- ręcznie - dla zaawansowanych, z pewną, precyzyjną ręką
Tak przygotowane jabłka trzeba delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem, a następnie rozłożyć poziomo, równo i ciasno na wychłodzonym spodzie z kruchego ciasta. Nie używajcie do tego ciasta innych jabłek niż twarda i kwaśna szara reneta. Inne odmiany mogą wam się rozpaść podczas pieczenia i zamiast plasterków po przekrojeniu zobaczycie rozmiękłą masę, jak w klasycznych szarlotkach. Takie ciasto będzie oczywiście równie dobre, ale w szarlotce tatrzańskiej chodzi również o efekt wizualny po przekrojeniu.
Prosty przepis na szarlotkę tatrzańską
Składniki na ciasto (na formę ok. 30 x 22 cm):
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 2 żółtka (prosto z lodówki)
- 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Składniki na nadzienie do ciasta:
- 3 kg jabłek (koniecznie odmiany szara reneta)
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie razem szybko wszystkie składniki na ciasto, a następnie równie szybko zagniećcie je na jednolitą masę.
- Podzielcie ciasto na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłóżcie spód formy i wstawcie formę do lodówki na ok. 60 minut.
- Pozostałą 1/3 ciasta zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do zamrażalnika.
- Obierzcie jabłka, pokrójcie je na połówki lub na ćwiartki (jeśli są większe) i wykrójcie z nich gniazda nasienne.
- Nagrzejcie piekarnik do 160 st. C.
- Za pomocą malaksera, mandoliny lub ręcznie pokrójcie jabłka w cieniutkie plasterki.
- Przełóżcie owoce do miski, zasypcie cukrem pudrem i cynamonem, delikatnie (dłonią) wymieszajcie - tak, aby przyprawy pokryły równomiernie wszystkie plasterki. Uważajcie, by ich nie połamać.
- Wyjmijcie formę z ciastem z lodówki, rozłóżcie na nim poziomo wszystkie jabłka, dokładnie wyrównując warstwy.
- Wyjmijcie resztę ciasta z zamrażarki, zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i pokryjcie równomiernie wiórkami cały wierzch.
- Pieczcie ok. 60-80 minut, aż wierzch będzie złoty.
- Wystudźcie ciasto i oprószcie je cukrem pudrem.
Komentarze