Rodzajów szarlotki jest sporo. Najbardziej klasyczny przepis zakłada 2 warstwy kruchego ciasta przełożone prażonymi i doprawionymi cynamonem jabłkami. To jednak nie wszystkie sposoby na szarlotkę. Popularna jest również szarlotka z bezą, szarlotka z kruszonką czy też z kisielem. A czy znacie i próbowaliście już szarlotkę tatrzańską? 

Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?

Szarlotka tatrzańska różni się od innych sposobem przygotowania i ułożenia jabłek. Są one pokrojone w bardzo cienkie plasterki i ciasno ułożone między warstwami ciasta. Tak cienkie plasterki możecie przygotować na 3 sposoby:

  • za pomocą malaksera z odpowiednią tarczą
  • przy użyciu mandoliny do krojenia warzyw
  • ręcznie - dla zaawansowanych, z pewną, precyzyjną ręką

Tak przygotowane jabłka trzeba delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem, a następnie rozłożyć poziomo, równo i ciasno na wychłodzonym spodzie z kruchego ciasta. Nie używajcie do tego ciasta innych jabłek niż twarda i kwaśna szara reneta. Inne odmiany mogą wam się rozpaść podczas pieczenia i zamiast plasterków po przekrojeniu zobaczycie rozmiękłą masę, jak w klasycznych szarlotkach. Takie ciasto będzie oczywiście równie dobre, ale w szarlotce tatrzańskiej chodzi również o efekt wizualny po przekrojeniu.

Prosty przepis na szarlotkę tatrzańską

Składniki na ciasto (na formę ok. 30 x 22 cm):

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka (prosto z lodówki)
  • 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Składniki na nadzienie do ciasta:

  • 3 kg jabłek (koniecznie odmiany szara reneta)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie razem szybko wszystkie składniki na ciasto, a następnie równie szybko zagniećcie je na jednolitą masę. 
  2. Podzielcie ciasto na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłóżcie spód formy i wstawcie formę do lodówki na ok. 60 minut.
  3. Pozostałą 1/3 ciasta zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do zamrażalnika.
  4. Obierzcie jabłka, pokrójcie je na połówki lub na ćwiartki (jeśli są większe) i wykrójcie z nich gniazda nasienne.
  5. Nagrzejcie piekarnik do 160 st. C.
  6. Za pomocą malaksera, mandoliny lub ręcznie pokrójcie jabłka w cieniutkie plasterki. 
  7. Przełóżcie owoce do miski, zasypcie cukrem pudrem i cynamonem, delikatnie (dłonią) wymieszajcie - tak, aby przyprawy pokryły równomiernie wszystkie plasterki. Uważajcie, by ich nie połamać. 
  8. Wyjmijcie formę z ciastem z lodówki, rozłóżcie na nim poziomo wszystkie jabłka, dokładnie wyrównując warstwy. 
  9. Wyjmijcie resztę ciasta z zamrażarki, zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i pokryjcie równomiernie wiórkami cały wierzch.
  10. Pieczcie ok. 60-80 minut, aż wierzch będzie złoty.
  11. Wystudźcie ciasto i oprószcie je cukrem pudrem.