Jeśli robicie kotlety drobiowe, pamiętajcie, żeby nie rozbijać mocno mięsa jak na schabowe, tylko całą pierś kurczaka czy indyka przekroić na pół i oba filety rozkroić wzdłuż. Potem wystarczy je lekko rozklepać, obtoczyć w panierce i usmażyć. Wtedy kotlety zachowują idealną soczystość. Zamiast tradycyjnej panierki z mąki i bułki tartej, możecie też użyć gęstego ciasta naleśnikowego.
Najsmaczniejsze pomysły na filet z kurczaka w cieście
Sprawdzonych receptur na drób w cieście znajdziecie w serwisie przyslijprzepis.pl całe mnóstwo. Potrawa może być pyszną przekąską lub pełnym daniem obiadowym. Dzieciom na pewno przypadną do gustu kąski z kurczaka w delikatnym cieście z ziołami prowansalskimi. Pierś kurczaka możecie również po prostu owinąć gotowym ciastem francuskim i zapiec w piekarniku. Jeżeli lubicie orientalne smaki, koniecznie przetestujcie przepis na kulki drobiowe w cieście jak u Chińczyka. Dla dorosłych smakoszy, jako przekąska do meczu czy filmu, świetnie się sprawdza kurczak w cieście piwnym. Wart polecenia jest też pikantny kurczak w cieście naleśnikowym, kurczak w cieście chlebowym oraz kurczak w cieście kokosowym.
Jednym z najsmakowitszych sposobów na kurczaka w cieście, jest usmażenie drobiu na złoto w gęstym cieście naleśnikowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami oraz ulubionymi przyprawami. Dokładny przepis znajdziecie poniżej.
Kurczak w cieście naleśnikowo-czosnkowym - przepis
Składniki:
- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 małego pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
- do smaku: sól, pieprz
- do smażenia: olej
Opcjonalnie: 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala lub curry.
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka oczyśćcie z błonek i przekrójcie wzdłuż na 2 równe części;
- Mięso lekko rozbijcie, doprawcie z obu stron solą i pieprzem oraz garam masala lub curry (jeśli używacie);
- Tak przygotowane filety przykryjcie i wstawcie do lodówki na 10-15 minut;
- Do wysokiej miski wlejcie mleko, wbijcie jajko i zmiksujcie na jednolitą masę;
- Czosnek przeciśnijcie przez praskę prosto do masy, dosypcie mąkę, odrobinę soli i pieprzu i zmiksujcie jeszcze raz;
- Kolendrę lub natkę bardzo drobno posiekajcie;
- Dodajcie świeże zioła do ciasta, wymieszajcie;
- Na tym etapie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie, dodajcie do niego odrobinę mąki, jesli za gęste - dolejcie kapkę mleka;
- Mięso wyjmijcie z lodówki i przełóżcie miski z ciastem naleśnikowym;
- Przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na 3 h;
- Po 3 godzinach, wyciągnijcie filety z kurczaka w cieście z lodówki;
- Rozgrzejcie olej na patelni, smażcie kotlety z obu stron na złoty kolor;
- Po zdjęciu z patelni, kotlety z kurczaka w cieście odsączcie z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
Do tak przygotowanego kurczaka w cieście naleśnikowo-czosnkowym idealnie będą pasować domowe frytki lub ziemniaki z wody oraz sezonowa surówka.
Komentarze