Zimne przekąski to proste i tanie małe dania często określane jako finger food. Nazwa wzięła się z racji wielkości przekąski. Wedle zasady takie przystawki na stół powinny być tak małe, aby wziąć je w dwa palce. Także ważne podczas organizowania imprezy, takie ziemne przekąski są szybkie do przygotowania. Kanapeczki, koreczki i śledzie to klasyka imprezowych przekąsek, ale jeśli one już Ci się znudziły, zainspiruj się daniami z kuchni świata. Hiszpania, Włochy i Grecja to kraje, które słyną z zimnych przekąsek serwowanych na imprezach przed daniem głównym.

Zimne przekąski – tapas

Przygotowując menu i przekąski na imprezę, warto inspirować się kuchniami świata. Na przykład takie hiszpańskie tapas – przystawki podawane do kieliszka wina czy szklaneczki piwa. Najbardziej znanym tapas jest tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Taki omlet po usmażeniu kroi się na małe kawałki i podaje się nabity na wykałaczki. Możemy dodać do niego to, co akurat mamy pod ręką – paprykę, kukurydzę, oliwki, szpinak, wędzoną rybę. Przygotowanie takiej potrawy jest tanie, proste i szybkie w wykonaniu. A jeśli goście będą chcieli, tego typu zimne przekąski można podgrzać w piekarniku i podać na ciepło. Polacy docenią też empanadas, czyli pierogi z kruchego ciasta z farszem mięsnym lub warzywnym. To są zdecydowanie ciekawe przystawki na zimno, które nadadzą spotkaniu w gronie znajomych odświętnego charakteru. Takie przystawki na zimno warto podać na szerokim talerzu lub półmisku. Nada to im eleganckiego wyglądu. 

Zimne przekąski – meze

Przygotowując zimne przekąski do naszego imprezowego menu, możemy się też zainspirować Grecją. Znane i lubiane tzatziki podane w towarzystwie krakersów lub paluszków z ciasta francuskiego przywiodą wakacyjne wojaże w zimowy czas. Warto wybrać też popularne w kuchni greckiej pasty – melitzanosalata z bakłażana i taramasalata, czyli pasta z ikry dorsza, która świetnie pasuje do świeżego pieczywa czy sucharków. Takie dipy to także dobre towarzystwo dla warzyw pokrojonych w słupki, które możemy w paście maczać. Jeśli takie zimne przekąski to za mało, przygotujcie dolmadakia – roladki podobne do naszych gołąbków, ale zawinięte w marynowanych liściach winogron. Ponadto kuchnia grecka korzysta z lokalnej oliwy, czarnych i zielonych oliwek oraz sera halloumi. Ten słony ser nadaje się zarówno do sałatek jak i do ziołowych grzanek.

Zimne przekąski – antipasti

Antipasti to zimne przekąski pochodzące z Włoch. Tak jak w poprzednich krajach, nie są to dania wyrafinowane, ale tworzone z rodzimych, tradycyjnych składników. Talerz włoskich serów czy wędlin (w tym słynnej szynki prosciutto czy mortadeli) z pewnością zasmakuje gościom. Jeśli będziemy umieli powiedzieć o serwowanych produktach coś więcej, podać je z odpowiednim winem czy dodatkami, zyskamy jeszcze większe uznanie. Jeśli wolimy zimne przekąski zrobić z warzyw, to wybierzmy oliwki, marynowane grzyby czy karczochy. Świetnym pomysłem są też crostini – małe opiekane grzaneczki z dodatkiem na przykład pasty z suszonych pomidorów, grillowanych warzyw, mozzarelli czy sera ricotta, czy w stylu sałatki caprese.

Polskie przekąski na zimno

W Polsce najczęściej przygotowuje się słone przekąski na zimno do wódki. Dobrze znamy takie specjały jak śledź z cebulką, konserwowe ogórki, marynowane papryki albo faszerowane jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie zakąski do wódki na zimno łączyć z przepisami zainspirowanymi na przykład kuchnią skandynawską. Właśnie tak znajdziemy spore ilości sosu żurawinowego, marynowane śledzie i inne ryby podawane na słodko.

Szukasz więcej pomysłów na przekąski? Oto one:

Przekąski na imprezę

15 pomysłów na koreczki

23 przekąski na Sylwestra

Przystawki na imprezę

Przekąski na mecz

Karnawałowe przekąski

Słone przekąski

Imprezowe menu