Zimne przekąski to proste i tanie małe dania, a co ważne podczas organizowania imprezy, są szybkie do przygotowania. Kanapeczki, koreczki i śledzie to klasyka imprezowych przekąsek, ale jeśli one już Ci się znudziły, zainspiruj się daniami z kuchni świata. Hiszpania, Włochy i Grecja to kraje, które słyną z zimnych przekąsek serwowanych na imprezach przed danie głównym.

 

Zimne przekąski – tapas

 

Przygotowując menu na imprezę, warto inspirować się kuchniami świata. Na przykład takie hiszpańskie tapas – podawane do kieliszka wina czy szklaneczki piwa. Najbardziej znanym tapas jest tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Taki omlet po usmażeniu kroi się na małe kawałki, nabija na wykałaczki i tak podaje. Możemy dodać do niego to, co akurat mamy pod ręką – paprykę, kukurydzę, szpinak, wędzoną rybę. Przygotowanie takiej potrawy jest tanie, proste i szybkie w wykonaniu, a jeśli goście będą chcieli, tego typu zimne przekąski można podgrzać w piekarniku i podać na ciepło. Polacy docenią też empanadas, czyli pierogi z kruchego ciasta z farszem mięsnym lub warzywnym.

 

Zimne przekąski – meze

Przygotowując zimne przekąski możemy się też zainspirować Grecją. Znane i lubiane tzatziki podane w towarzystwie krakersów lub paluszków z ciasta francuskiego przywiodą wakacyjne wojaże w zimowy czas. Warto wybrać też popularne w kuchni greckiej pasty – melitzanosalata z bakłażana i taramasalata, czyli pasta z ikry dorsza, która świetnie pasuje do świeżego pieczywa czy sucharków. Takie dipy to także dobre towarzystwo dla warzyw pokrojonych w słupki, które możemy w paście maczać. Jeśli takie zimne przekąski to za mało, przygotujcie dolmadakia – roladki podobne do naszych gołąbków, ale zawinięte w liście winogron i marynowane.

 

 

Zimne przekąski – antipasti

 Antipasti to zimne przekąski pochodzące z Włoch. Tak jak w poprzednich krajach, nie są to dania wyrafinowane, ale tworzone z rodzimych, tradycyjnych składników. Talerz włoskich serów czy wędlin i szynek z pewnością zasmakuje gościom. Jeśli będziemy umieli powiedzieć o serwowanych produktach coś więcej, podać je z odpowiednim winem czy dodatkami, zyskamy jeszcze większe uznanie. Jeśli wolimy postawić na warzywa, wybierzmy oliwki, marynowane grzyby czy karczochy. Świetnym pomysłem są też crostini – małe opiekane grzaneczki z dodatkiem na przykład pasty z suszonych pomidorów, grillowanych warzyw, mozzarelli czy sera ricotta czy w stylu sałatki caprese.

 

Szukasz więcej pomysłów na przekąski? Oto one:

Przekąski na imprezę

15 pomysłów na koreczki

23 przekąski na Sylwestra

Przystawki na imprezę

Przekąski na mecz

Karnawałowe przekąski