Wielkanoc większości kojarzy się z jajkami oraz babką piaskową czy drożdżową. Moja rodzina z kolei od pokoleń słynie z naleśników na mące żurkowej, które były zawsze hitem. Babcia podawała je z pastą jajeczną na bazie majonezu i świeżych ziół. Brzmi nietuzinkowo? Tak też właśnie smakuje. Naleśniki są sycące i pasują przede wszystkim do żurku oraz innych dań świątecznych. Jeżeli macie ochotę na spróbowanie czegoś innego, wykorzystajcie mój przepis. Do ich przygotowania używam patelni z Lidla ze specjalną powłoką, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Patelnia Russell Hobbs - wszechstronna patelnia do wielu zadań
Patelnia Russell Hobbs jest bardzo ergonomiczna i dobrze trzyma się w dłoni. Ma powłokę, która sprawia, że jedzenie do niej nie przywiera. Patelnia jest dobra do tortilli, naleśników czy omletów. Bardzo wytrzymała i lekka - dobra jakość za niską cenę. Dla zapominalskich, którzy mają tendencję do mieszania metalowymi łyżkami lub widelcem, mam dobrą wiadomość. Jest też w pełni odporna na tego typu zarysowania.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Najlepsze patelnie, jakie kiedykolwiek miałem, chociaż wyjątkowo tanie. Nie potrzeba prawie wcale tłuszczu i nic się do nich nie przykleja, idealnie.
Patelnia zgodna z opisem, nie stwierdziłem żadnych usterek, nawet podczas smażenia.
Użyłam go do naleśników, jajek, patelni pita, tortilli, smażonych warzyw (mała kropla oleju) i jest świetna. Kupowałem kiedyś w Lidlu markę Ernesto lub coś podobnego, ale jakość nie jest tak dobra w porównaniu do tej.
Jak zrobić najlepsze naleśniki na mące żurkowej na Wielkanoc?
Naleśniki na Wielkanoc? Tak, to tradycja w moim domu rodzinnym, która wywodzi się z północnej części Polski. Na Pomorzu podawano naleśniki na mące żurkowej, wypełnione często klasyczną pastą jajeczną z majonezem czy rybą. Są bardzo wyraziste i smakują nieco jak te pełnoziarniste. Jeżeli macie ochotę, wypróbujcie ten przysmak, który może zagości i na waszym stole wielkanocnym.
Składniki:
- 1 szklanka mąki na żurek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
Przygotowanie:
- Mąkę na żurek oraz pszenną dokładnie przesiejcie.
- Następnie wlejcie mleko i zacznijcie mieszać szpatułką.
- Dodajcie jajka oraz przyprawy.
- Jeżeli masa nie będzie zbyt gładka, możecie zblendować ją w mikserze.
- Smażcie na patelni z dodatkiem oleju lub smalcu.
- Rozprowadźcie cienką warstwę po całej patelni.
- Smażcie po minucie z każdej strony.
- Takie naleśniki możecie nadziać farszem jajecznym lub serowym z dodatkiem ziemniaków.
Komentarze