Wielkanoc większości kojarzy się z jajkami oraz babką piaskową czy drożdżową. Moja rodzina z kolei od pokoleń słynie z naleśników na mące żurkowej, które były zawsze hitem. Babcia podawała je z pastą jajeczną na bazie majonezu i świeżych ziół. Brzmi nietuzinkowo? Tak też właśnie smakuje. Naleśniki są sycące i pasują przede wszystkim do żurku oraz innych dań świątecznych. Jeżeli macie ochotę na spróbowanie czegoś innego, wykorzystajcie mój przepis. Do ich przygotowania używam patelni z Lidla ze specjalną powłoką, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.

Patelnia Russell Hobbs - wszechstronna patelnia do wielu zadań

Patelnia Russell Hobbs jest bardzo ergonomiczna i dobrze trzyma się w dłoni. Ma powłokę, która sprawia, że jedzenie do niej nie przywiera. Patelnia jest dobra do tortilli, naleśników czy omletów. Bardzo wytrzymała i lekka - dobra jakość za niską cenę. Dla zapominalskich, którzy mają tendencję do mieszania metalowymi łyżkami lub widelcem, mam dobrą wiadomość. Jest też w pełni odporna na tego typu zarysowania.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Najlepsze patelnie, jakie kiedykolwiek miałem, chociaż wyjątkowo tanie. Nie potrzeba prawie wcale tłuszczu i nic się do nich nie przykleja, idealnie.

Patelnia zgodna z opisem, nie stwierdziłem żadnych usterek, nawet podczas smażenia.

Użyłam go do naleśników, jajek, patelni pita, tortilli, smażonych warzyw (mała kropla oleju) i jest świetna. Kupowałem kiedyś w Lidlu markę Ernesto lub coś podobnego, ale jakość nie jest tak dobra w porównaniu do tej.

Jak zrobić najlepsze naleśniki na mące żurkowej na Wielkanoc?

Naleśniki na Wielkanoc? Tak, to tradycja w moim domu rodzinnym, która wywodzi się z północnej części Polski. Na Pomorzu podawano naleśniki na mące żurkowej, wypełnione często klasyczną pastą jajeczną z majonezem czy rybą. Są bardzo wyraziste i smakują nieco jak te pełnoziarniste. Jeżeli macie ochotę, wypróbujcie ten przysmak, który może zagości i na waszym stole wielkanocnym. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki na żurek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę na żurek oraz pszenną dokładnie przesiejcie.
  2. Następnie wlejcie mleko i zacznijcie mieszać szpatułką.
  3. Dodajcie jajka oraz przyprawy.
  4. Jeżeli masa nie będzie zbyt gładka, możecie zblendować ją w mikserze.
  5. Smażcie na patelni z dodatkiem oleju lub smalcu.
  6. Rozprowadźcie cienką warstwę po całej patelni.
  7. Smażcie po minucie z każdej strony.
  8. Takie naleśniki możecie nadziać farszem jajecznym lub serowym z dodatkiem ziemniaków.