Ciasteczka bez mąki to sprzymierzeńcy osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów, ale jednocześnie nie mają ochoty rezygnować ze wszystkich przyjemności. Przyznaję się, to ja i pewnie też niektórzy z was. Po prostu miksuję składniki na gładkie ciasto, odrywam po kawałku i formuję. Dzięki dobrze dobranym składnikom ciasto jest zwarte, ale jednocześnie nie pęka po upieczeniu. Wierzch kruchych ciasteczek jest chrupki, ale środek cudownie miękki i rozpływa się w ustach - mimo, że w recepturze nie ma ani jajek, ani mąki. Masę zwiąże co innego. 

Jak zrobić ciasteczka bez mąki i jajek?

Bazą do przygotowania ciasteczek jest masło orzechowe i ugotowana ciecierzyca. Jeśli macie chwilę dłużej, możecie dzień wcześniej ją namoczyć i kolejnego ugotować samemu, ale ta ze słoika, w zalewie, również się nadaje.

Możecie wykorzystać każde masło orzechowe - nie tylko z fistaszków, ale również pistacjowe, laskowe, migdałowe czy z orzechów włoskich. Ważne, by nie miało ono żadnych dodatków - wystarczą prażone i zmielone na miazgę orzechy, które oddadzą ciastkom tłuszcz (masło orzechowe zastępuje tutaj zwykłe masło lub olej). Masę na ciasteczka bez mąki możecie posłodzić miodem czy syropem klonowym, ale nadawać się będzie również każdy inny syrop. Jeśli wolicie mniej słodkie desery, możecie użyć mniej słodzidła.

Pod koniec miksowania do masy na ciasteczka orzechowe bez mąki możecie dodać kawałki orzechów, posiekaną drobno czekoladę, lub obłożyć gotowe do pieczenia ciasteczka lentilkami (trzeba je lekko powciskać w ciastka). Będą ładniejsze i jeszcze trochę słodsze. Masę podczas mieszania możecie też wzbogacić o wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub inne bakalie. 

Uważajcie podczas pieczenia. Jeśli po 12 minutach ciasteczka są już złote, wyjmijcie je z piekarnika. Nie musicie czekać przez równy kwadrans. Im więcej czasu spędzą w piekarniku, tym większe ryzyko, że wyjdą suche. 

Ciasteczka orzechowe bez mąki - przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ciecierzycy ze słoika lub z puszki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Odsączcie ciecierzycę i przepłuczcie starannie pod bieżącą wodą. Zmiksujcie na gładką masę z resztą składników. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdzie wam dość gęsta. 
  2. Odrywajcie dłońmi porcje ciasta i formujcie je w kulki podobnej wielkości.
  3. Spłaszczcie je dłońmi i kładźcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możecie zrobić wzorek widelcem.
  4. Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut. 

Ciasteczka orzechowe możecie posypać przed podaniem zmielonymi orzeszkami lub polać roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną śmietanki kremówki.