Przepis na te naleśniki znalazł się w folderze wojewódzkim promującym lubelską kuchnię. Lubelskie, oprócz dań mięsnych (szczególnie drobiu), słynie z dań mącznych i z kaszą. Oprócz znanego głównie mieszkańcom marchwiaka z makiem (ciasta marchewkowego), cebularzy, gryczaków i pierogów ze smażonych ziemniaków wymienić można np. kulebiak z kapustą doprawioną kminkiem, pierogi z kaszą i twarogiem i pirogi pieczone w formie strudla drożdżowego, zawijane i pieczone na blaszce w piecu. Innym drożdżowo-mącznym daniem, ale na deser, są naleśniki drożdżowe.
Jak zrobić naleśniki drożdżowe?
Deserowe naleśniki z ciasta drożdżowego robi się tak samo prosto, jak klasyczne. Nie wymagają one nawet dłuższego oczekiwania, niż w przypadku tradycyjnego. Ciasto na zwykłe naleśniki również warto odłożyć na ok. 20-25 minut, by gluten miał czas lepiej związać ciasto naleśnikowe (i by było ono bardziej elastyczne). W przypadku tego ciasta czekamy, aż nabierze ono puszystości dzięki drożdżom. Na 500 g mąki dodajemy niewielką kosteczkę (30 g) świeżych drożdży. To wystarczy, by uzyskać wspaniałe, puszyste placki. Na śniadanie, obiad, podwieczorek, a nawet na kolację.
Nadają się one również jako baza do przełożenia tortu naleśnikowego, np. z musem owocowym, ulubionym czekodżemem, konfiturą lub powidłami. Tego typu naleśniki możecie też przełożyć lub nadziać farszem na słono, np. serem i pieczarkami oraz krótko zapiec - tak, by ser się tylko rozpuścił. 1-2 takie grubsze placki drożdżowe wystarczą, by się najeść.
Naleśniki drożdżowe „z gara” - przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 30 g cukru
- 3 jajka
- 3/4 l mleka
- masło
Składniki na przełożenie:
- 500 g wędzonych śliwek
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 30 g masła
- skórka cytrynowa
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od musu: namoczcie śliwki w ciepłej, przegotowanej wodzie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zmiksujcie z resztą składników na puszysty mus.
- Wymieszajcie w garnku lub dużej misce wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz masła. Przełóżcie w ciepłe miejsce do podrośnięcia (może być to nagrzany wcześniej do temp. 40 st. C piekarnik).
- Po wyrośnięciu smażcie na patelni wysmarowanej masłem, na złoto z obu stron.
- Naleśniki podawajcie pojedynczo, zwinięte w ruloniki lub trójkąty, przełożone musem śliwkowym lub zróbcie szybki tort naleśnikowy: posmarujcie każdy placek musem, dociśnijcie mocno i powtarzajcie kolejne warstwy aż do końca. Wierzch również posmarujcie musem i włóżcie do piekarnika na ok. 10 minut, by całość razem się związała. W ten sposób możecie je podać jako deser na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany.
Źródło przepisu: Lubelskie.pl
Komentarze