Lody czekoladowe przygotowuje się na bazie śmietany kremówki, żółtek, cukru pudru i – oczywiście – czekolady. Najważniejsze są tutaj proporcje, dzięki którym domowe lody czekoladowe po pierwsze będą puszyste, a po drugie nie będą zbyt słodkie czy mdłe. O tym, jak jak zrobić domowe lody czekoladowe, przeczytaj w naszym artykule.

Lody czekoladowe – przepis

Składniki:

  • czekolada gorzka: 100 gramów
  • śmietana kremówka: 300 gramów
  • mleko 3.2%: 300 ml
  • cukier puder: 80 gramów
  • woda: 100 mililitrów
  • żółtka jaj: 3 sztuk
  • kakao: 2 łyżki

Czekoladę i mleko umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ubijamy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlewamy rozpuszczoną z mlekiem czekoladę, chwilę ubijamy do połaczenia składników. Przelewamy do garnuszka, stawiamy na gaz i cały czas mieszamy, nie dopuszczajac do wrzenia. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawaimy do wystudzenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno i cały czas miksując, wlewamy masę czekoladową. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej maszynki do lodów i postępujemy dalej z zaleceniami producenta.

Ten przepis na lody czekoladowe to idealna kompozycja smaków, pozwalająca zachować równowagę. Lody nie są zbyt słodkie, nie są też mdłe, są za to puszyste i kremowe – czyli takie, jak być powinny.Lody czekoladowe

Jak jeszcze można przygotować lody czekoladowe? Otóż interesującym pomysłem wydają się być lody z białej czekolady. Można je zrobić bardzo łatwo, wystarczy ubić białka z dwóch jajek na sztywną pianę, a śmietanę kremówkę na nieco miększą. Do żółtek natomiast należy dodać nasiona z laski wanilii i skórkę otartą z cytryny, a następnie połączyć pianę z białek ze śmietaną, a tę z kolei masę – z żółtkami. Ostatnim krokiem jest dodanie stopionej białej czekolady. Całość przelać do naczynia i mrozić przynajmniej 5 godzin.

Powyższego przepisu na lody czekoladowe nie powstydziłaby się sama Królowa Śniegu. Zresztą paradoksalnie – te lody mogłyby spokojnie posłużyć do stopienia lodu w sercu Królowej – bo przy ich jedzeniu każdy rozpływa się z rozkoszy. Jeśli szukacie pomysłu na lody na szybko, przygotujcie lody z nutelli.

Lody czekoladowe – topienie czekolady

Lody czekoladowe: jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę? – oto jest pytanie. Jak to zrobić, żeby czekolada stała się gładką, a nie grudkowatą masą? Sposobów jest kilka. Zacznijmy od tego, że kiedy robimy lody czekoladowe, najlepszą metodą na rozpuszczenie czekolady jest kąpiel wodna. Nad garnkiem z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą w taki sposób, aby nie dotykała ona wody (czekolada pod wpływem wody zgorzknieje) i powoli rozpuszczamy czekoladę, stale ją mieszając.

Czekoladę można też rozpuścić, wstawiając ją do mikrofalówki, albo rozpuszczać ją na maśle i mleku (odrobina mleka na dnie garnuszka i łyżeczka masła).  Sprawdzoną metodą jest też rozpuszczanie czekolady z pomocą dodania paru kropel rumu. Możesz wypróbować te sposoby i sprawdzić, który najlepiej pasuje Ci, kiedy robisz swoje lody czekoladowe.

Lody czekoladowe– sos do lodów

Lody czekoladowe świetnie smakują polane sosem truskawkowym, który możesz kupić w sklepie lub (lepiej!) przygotować samodzielnie. Co zresztą jest bardzo łatwe.

Umyte (lub rozmrożone) truskawki kroimy na cząstki i wkładamy do rondla. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny, i gotujemy aż owoce się rozpadną (ok. 5-10 min). Laskę wanilii rozcinamy i zeskrobujemy nożem nasiona, które następnie dodajemy do truskawek. Owoce miksujemy lub przecieramy przez sito. Sos powinien mieć lekko kwaskowy smak. Cukier i sok z cytryny dozujemy w zależności od słodyczy owoców. Sos truskawkowy dlatego tak dobrze smakuje z lodami czekoladowymi, że przełamuje słodycz czekolady, a sam na jej tle zyskuje na wyrazie. Bo np. słodki sos karmelowy zginąłby w połączeniu z lodami czekoladowymi.

Ten pomysł na sos do lodów pochodzi z przepisu na smażone lody. W tym miejscu warto wspomnieć, że przecież i lody czekoladowe można podać w takiej wersji! Poza tym lody czekoladowe świetnie sprawdzą się jako element deserów z lodami.

Jeśli lubisz lody czekoladowe, z pewnością przypadnie Ci do gustu także przepis na lody waniliowe oraz przepis na sorbet truskawkowy.