Szpinak z makaronem to połączenie idealne. A to dlatego, że można z niego wyczarować zarówno pełne warzyw sałatki na lato, jak i bardziej sycące dania na zimowe mrozy. Wystarczy podmienić kilka składników, zmienić sposób przygotowania i już z sałatki do lunchboxu mamy zapiekankę. Zaletą szpinaku jest także to, że jeśli nie mamy świeżych liści, możemy wykorzystać ten mrożony!

Szpinak z makaronem i kurczakiem

W tym daniu najlepiej sprawdzi się szpinak mrożony, bo to dzięki niemu przygotujemy danie dosłownie w kwadrans. Oczywiście warto też wykorzystać świeże liście, ale mrożone warzywa, jeśli nie podgrzewamy ich zbyt długo, zachowują swoje prozdrowotne właściwości.

Chcąc przygotować szpinak z makaronem i kurczakiem, makaron – rurki, świderki lub spaghetti, gotujemy w osolonym wrzątku.

Kurczaka pokrojonego w kostkę smażymy na patelni, dodajemy rozmrożony szpinak i dodajemy śmietankę 30%. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy na patelnię makaron i mieszamy razem wszystkie składniki. Wykładamy na talerze szpinak z makaronem i kurczakiem, danie można posypać też startym żółtym serem.

Szpinak z makaronem i serem feta

Te trzy składniki to podstawa pysznego dania. Nasza sałatka inspirowana jest jedną z najpopularniejszych sałatek świata – sałatką grecką. Polecamy wykorzystać do tego przepisu razowy makaron świderki i młody szpinak – baby. Dzięki dodatkowi makaronu całość jest bardziej sycąca.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Świeży szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, w przypadku młodego szpinaku listki zostawiamy w całości. Do tego pokrojona w piórka czerwona cebula, plastry świeżego zielonego ogórka, pokrojone pomidory, zielona papryka i oliwki, najlepiej kalamata. Szpinak z makaronem najlepiej smakuje z oryginalnym serem feta. Jeśli chcemy, by nasza sałatka jak najbardziej przypominała swoją starszą siostrę, fetę należy pokroić na grube plastry i ułożyć na wierzchu dania. Oczywiście można też ser pokroić w kostkę.

Wszystkie powyższe składniki mieszamy z makaronem. Skrapiamy oliwą i hojnie posypujemy suszonym oregano.

Szpinak z makaronem i boczkiem

To sycące danie, do którego pasuje wiele dodatków – ugotowany al dente brokuł, kurki lub pieczarki, kurczak, suszone pomidory i wiele innych.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek topimy na patelni, dodajemy czosnek i cebulę i szklimy. Dodajemy liście szpinaku i chwilę smażymy, by szpinak zmiękł. Możemy w tym momencie dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory lub różyczki brokuła. Jeśli wolimy, aby szpinak z makaronem i boczkiem było lżejszy, możemy dodać olej z suszonych pomidorów. Gdy bardziej odpowiada nam sos śmietanowy, śmietanka kremówka dodana na patelnię i podgrzana stworzy nam bardziej treściwe danie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

Jeśli lubisz szpinak, zobacz naszą galerię: sałatka ze szpinakiem, dania ze szpinakiem i ciasto szpinakowe.