1 cytrynowa galaretka
2 łyżki cukru pudru
jogurt naturalny 400 g
biszkopty lub herbatniki
żelki w kształcie serca do dekoracji
herbata do nasączenia biszkoptów
słodkie kakao do posypania
Jogurtowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Keksówkę o wymiarach 10/ 25 cm wykładamy folią spożywczą. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, ubijamy z cukrem pudrem .Następnie wlewamy zimną galaretkę, ubijamy aż masa dobrze się napowietrzy. Układamy serduszka i masę delikatnie wlewamy do formy,wygładzamy. Układamy biszkopty nasączone w herbacie. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto delikatnie odwracamy i wykładamy na tackę. Bardzo ostrożnie ściągamy folię, żeby nie uszkodzić deseru. Posypujemy słodkim kakao. Smacznego :)
Porady
Do masy jogurtowej możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku oraz ulubione owoce. Zamiast biszkoptów możemy wykorzystać herbatniki.
Komentarze