JOGURTOWE PTASIE MLECZKO

4.44 (151 ocen)

  • 30 min

Lekki i bardzo orzeźwiający deser bez pieczenia

  • 30 min

Składniki:


  • 1 cytrynowa galaretka
    2 łyżki cukru pudru
    jogurt naturalny 400 g
    biszkopty lub herbatniki
    żelki w kształcie serca do dekoracji
    herbata do nasączenia biszkoptów
    słodkie kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Keksówkę o wymiarach 10/ 25 cm wykładamy folią spożywczą. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, ubijamy z cukrem pudrem .Następnie wlewamy zimną galaretkę, ubijamy aż masa dobrze się napowietrzy. Układamy serduszka i masę delikatnie wlewamy do formy,wygładzamy. Układamy biszkopty nasączone w herbacie. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Ciasto delikatnie odwracamy i wykładamy na tackę. Bardzo ostrożnie ściągamy folię, żeby nie uszkodzić deseru. Posypujemy słodkim kakao. Smacznego :)

Porady

Do masy jogurtowej możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku oraz ulubione owoce. Zamiast biszkoptów możemy wykorzystać herbatniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować