Zwarzony i nieestetycznie rozwarstwiony majonez da się uratować dosłownie w kilka sekund. Poznajcie naszą sprawdzoną metodę z użyciem składnika, który każdy z was ma pod ręką w domu. 

Jak uniknąć zwarzenia się majonezu?

Zanim podzielimy się z wami patentem na uratowanie takiego kulinarnego bubla, przyjrzyjmy się powodom tej sytuacji. Dlaczego domowy majonez się warzy i jak możemy tego uniknąć? Taka wpadka przytrafia się z kilku różnych powodów, ale zdecydowanie najczęstszymi są podstawowe błędy, czyli:

  • zbyt szybkie dodawanie oleju
  • miksowanie na zbyt wysokich obrotach
  • składniki nie mają temperatury pokojowej
  • stałe miksowanie, zamiast trybu pulsacyjnego
  • za długi czas ubijania

Jak uratować zwarzony majonez w kilka sekund?

Jeśli majonez jest rozwarstwiony i wytrąca się z niego olej, to dalsze ubijanie nie pomoże, a nawet może zaszkodzić. W takiej sytuacji jak najszybciej należy dodać do zwarzonej masy 1/2 łyżeczki wrzątku i jeszcze raz wszystko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Mało kto wie, że wrzątek genialnie wiąże rozwarstwione składniki i sprawia, że samodzielnie przygotowywany sos nabiera pożądanej konsystencji i gęstości. Jeśli jednak uznacie, że masa jest zbyt gęsta, możecie dodać drugie tyle wody, jednak warto robić to stopniowo, aby nie przesadzić w drugą stronę. 

Jeśli nie przekonuje was metoda z wrzątkiem, możecie też spróbować innego domowego sposobu. Tu z kolei zamiast ciepłem, działa się zimnem, gdyż zwarzony majonez można też schłodzić przez kilkanaście minut w zamrażalniku, a następnie wyjąć go na blat kuchenny i ponownie utrzeć. Po takim zabiegu masa szybko odzyska należytą konsystencję i gładkość. Los pysznej świątecznej jarzynowej jest tylko w waszych rękach. 

Nieudany domowy majonez - możliwe rozwiązania 

Warto jednak zaznaczyć, że zbyt rzadki majonez nie zawsze jest oznaką zwarzenia się masy. Jeśli wasz sos nie zgęstniał, ale nie ma też grudek ani się nie rozwarstwił, to prawdopodobnie po prostu źle dobraliście proporcje składników i dodaliście nieco za mało tłuszczu. W tej sytuacji wystarczy więc dolewać olej cienkim strumieniem i miksować dalej, aż konsystencja zacznie się zmieniać. Następnie tak przygotowany majonez wkładamy do lodówki, a już po godzinie będzie idealnie gęsty.