Baza tego prostego deseru to kasza manna, czyli produkt, który wszystkie babcie miały w swoich kuchennych szafkach. Drugim składnikiem jest dowolny sok owocowy, mus owocowy lub odrobina ulubionej czekolady. Użycie dodatkowych przypraw, jak kardamon czy cynamon, wzniesie ten smakołyk na jeszcze wyższy poziom. Poniżej dzielimy się z wami podstawowym przepisem na mus z kaszy manny z sokiem, który możecie modyfikować zgodnie z upodobaniami smakowymi. 

Puszysty mus z kaszy manny z sokiem, czyli smak leguminy z dzieciństwa - przepis

Składniki:

  • 50 g kaszy manny
  • 500 ml soku owocowego (polecamy sok z pomarańczy, możecie użyć dowolnego)

Opcjonalnie: cukier puder i kawałki owoców lub orzechów do przybrania deseru.

Sposób przygotowania:

  1. Przelejcie sok do garnka, dodajcie kaszę manną i wymieszajcie;
  2. Zagotujcie na małym ogniu i gotujcie przez 5 minut;
  3. Gdy zgęstnieje, przełóżcie do miski, przykryjcie folią i schłodźcie w lodówce;
  4. Bardzo zimną masę ubijcie blenderem w trybie turbo (lub mikserem na najwyższych obrotach). Otrzymacie gładki i puszysty krem;
  5. Przełóżcie do pucharków lub miseczek, udekorujcie owocami i posypcie cukrem pudrem. Podawajcie mus na zimno, mocno schłodzony.

Nasza legumina pyszna będzie również z leśnymi, kwaskowatymi owocami sezonowymi, np. jagodami lub malinami – aby doskonale wkomponowały się w jednolitą masę z kaszki manny, najpierw zblendujcie je na sok. Poza sezonem możecie użyć też mrożonych owoców.

Mus będzie doskonały również z bardzo dojrzałymi bananami – możecie wykorzystać je do chlebka bananowego lub wygotować z kaszą manną, schłodzić i zmiksować. Aby kusił jeszcze bardziej udekorujcie deser wiórkami kokosowymi, kakao lub kawałkami czekolady. Możecie też polać go konfiturą lub dżemem, np. porzeczkowym. Banan i czarna porzeczka stworzą ciekawy duet smaków – kwaskowata porzeczka przełamie słodycz dojrzałego banana.