Mus z kaszy manny z sokiem

5 (154 ocen)

  • 20 min

Lekki, puszysty i delikatny deser - niebo w gębie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    jajko
    1/3 szklanki gęstego soku (u mnie malinowy)
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus z kaszy manny z sokiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kogel-mogel 1. Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubijamy białko, z dodatkiem małej szczypty soli, na sztywną pianę.
  • 2. Wystudzona kaszę mannę ubijamy mikserem, dodajemy utarte żółtko, a następnie powoli wlewamy sok.
  • Mus + piana z bałka 3. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z musem. Przekładamy do pucharka i dekorujemy ulubionymi owocami, u mnie były to pachnące latem wiśnie.

Porady

Mój mężczyzna się zakochał w tym deserze, więc zamiast soku tym razem wykorzystałam mus ze świeżego ananasa - można wykorzystać dowolne owoce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować