Truskawkowa Legumina

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Pyszny deser na upalne popołudnie

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag truskawek
    5 łyżek kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    2 szklanki mleka
    1 jajko
    masło do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa legumina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy w rondelku, dodajemy oba cukry, wsypujemy mannę i gotujemy aż zgęstnieje. Żółtko rozkłócamy z łyżką kaszy i dodajemy do masy, całość ponownie zagotowujemy.
    Białko ubijamy na pianę i dodajemy do gorącej masy, delikatnie mieszamy i studzimy.
    Wybraną formę ( u mnie to filiżanki) natłuszczamy masłem i wypełniamy masą z kaszy manny. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
    Owoce ucieramy z cukrem według własnego smaku. Leguminę przekładamy na talerz i polewamy sosem.

Porady

Wlewając rozmieszane żółtko należy uważać aby nie powstały grudki. Jeśli tak się stanie najlepiej użyć sitka i oczyścić ewentualnie całą masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować