Lato to z pewnością ta pora roku, która jest rajem dla wszystkich miłośników przetworów. Robienie dżemów owocowych, marmolad, soków na zimę czy syropów oraz kiszenie to nieodłączny element naszej codzienności na przełomie lipca i sierpnia. Uwielbiacie ogórki konserwowe, kiszone lub małosolne? Teraz jest najlepszy czas, aby przygotować swoje kiszonki i cieszyć się nimi w okresie zimowym. Z reguły ogórki gruntowe to najbardziej popularne warzywo do słoików, zaraz po marynowanej cukinii. Jednak na straganach pojawia się też regularnie białe warzywo, które omijacie szerokim łukiem, nie znając jego wartości. Szkoda. To skarbnica witamin i minerałów, które dodatkowo podbija proces fermentacji. Poznajcie naszą poradę oraz dokładny przepis. Nie zapomnijcie o białym warzywie podczas kolejnych zakupów - na pewno na stałe zagości w waszym przepiśniku.

Co kisić zamiast ogórków gruntowych?

Zajadacie się różowymi i niewielkimi rzodkiewkami w lecie? W takim razie z pewnością polubicie białą, długą rzepę, która ma pyszne wnętrze i jest niezwykle chrupiąca. Może być podawana zarówno na surowo, jak i do gulaszu czy zupy albo jako podstawowy składnik surówki z białej rzepy

Jeżeli jednak nigdy jeszcze nie kisiliście rzepy, zdecydowanie warto się do tego przekonać w tym roku. Pokrojona w cienkie plasterki, a następnie zwinięta w rulon nie tylko będzie pięknie wyglądać w słoiku, lecz także wspaniale smakować i odżywiać jako zdrowy dodatek do obiadu. Na straganach, bazarach czy polach wybierzcie duże, jędrne okazy białej rzepy - te miękkie z wyraźnie przywiędłą skórką mogą mieć zaczątki pleśni, dlatego najlepiej odrzucić je już na początku.

Właściwości zdrowotne białej rzepy

Dlaczego warto włączyć to smaczne warzywo do swojego menu? Poniżej znajdziecie listę jej właściwości, które za tym przemawiają. Biała rzepa:

  • ma działanie rozluźniające
  • działa także bakteriobójczo
  • przyspiesza trawienie
  • poprawia perystaltykę jelit
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • poprawia kondycję skóry
  • stosowana również jako wcierka do włosów na skórę głowy.

Biała rzepa wspaniale smakuje kiszona w zalewie z dodatkiem curry. 

Biała rzepa w curry - przepis

Składniki:

  • 2 duże białe rzepy
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Rzepy dokładnie obierzcie ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw;
  2. Wyciągnijcie mandolinę do warzyw i pokrójcie rzepę w talarki (dosyć cienko, aby móc je potem łatwo zwinąć);
  3. Do wyparzonych i wytartych do sucha słoików włóżcie przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz kurkumę;
  4. Następnie zwińcie płaty rzodkwi w ruloniki;
  5. Natrzyjcie je delikatnie musztardą;
  6. Przełóżcie do słoika;
  7. Ułóżcie ruloniki z rzepy ciasno i zalejcie letnią wodą z solą;
  8. Zakręćcie słoiki wyparzonymi pokrywkami i odstawcie do chłodnego i ciemnego miejsca.