Kawa mrożona to alternatywa dla małej czarnej, kiedy od rana męczy nas upał. Ten napój nie tylko postawi nas na nogi, ale i przyniesie orzeźwienie. To świetny start w ciepły dzień, lecz także idealny napój na popołudnie. Jeśli po smacznym obiedzie mamy ochotę na coś chłodzącego, kawa na zimno sprawdzi się tu idealnie!

 

Kawa mrożona – jak zrobić

Pierwszy przepis na kawę mrożoną jaki przychodzi Ci do głowy? Przygotować kawę, jak zwykle, wystudzić ją i zalać zimnym mlekiem? Blisko, ale można jeszcze łatwiej. Kawa w granulkach rozpuszcza się w zimnej wodzie, więc nie musimy czekać na to, aż wystygnie. Wystarczy wymieszać składniki, zalać bardzo zimnym mlekiem i gotowe.

Jednak taki napój nie jest najpyszniejszy, przyjmijmy więc, że jest to wersja podstawowa. Mamy jednak kilka pomysłów na kawę mrożoną w bardziej wypasionej wersji!


 

Kawa mrożona frappe

Zastanawialiście się kiedyś, czym różni się kawa mrożona od frappe? To w zasadzie jedno i to samo, oczywiście zależy od tego, jaką kawę na zimno najbardziej lubimy.

Frappe to napój wywodzący się z Grecji, który rozprzestrzenił się po całym świecie. To napój przygotowany z kawy rozpuszczalnej, mleka i oczywiście lodu. Nie namęczymy się zbytnio przygotowując ten napój, bowiem wystarczy energicznie wymieszać ze sobą wszystkie składniki do utworzenia gęstej piany, która wyróżnia właśnie kawę mrożoną frappe spośród innych kaw.

 

Kawa mrożona frappe – jak zrobić

Składniki na 1 szklankę:

Łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub więcej, zależnie od preferencji), ½ szklanki lodu, cukier do smaku, mleko do dopełnienia, woda

Kawę i cukier wsypujemy do szklanki, rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Przelewamy do kielicha blendera i dodajemy lód. Miksujemy, krusząc lód, do momentu, aż składniki połączą się i powstanie piana. Kawę mrożoną przelewamy do szklanki, dolewamy mleka, mieszamy.

 

Kawa mrożona z lodami

Jeśli kawa mrożona oprócz właściwości orzeźwiających i chłodzących, ma być dla Was także formą deseru, wybierzcie tę z lodami. Idealnie kremowa i delikatna – taka kawa to prawdziwa uczta nie tylko dla miłośników kawowych napojów, ale i deserów. Posypana po wierzchu kakao lub startą czekoladą zyskuje nie tylko na smaku, ale i wyglądzie.

Jeśli często sięgacie po taką kawę, namawiamy do przygotowania własnoręcznie także lodów. Co więcej, jeśli już macie pod ręką lody w kilku smakach, warto eksperymentować, dodając je do kawy. Bo przecież nikt nie powiedział, że najlepsza kawa mrożona to ta z lodami śmietankowymi (przeczytaj jak zrobić lody śmietankowe w domu). Waniliowe, czekoladowe albo koksowe podkręcą smak naszego napoju i sprawią, że będzie on bardziej nietypowy i zaskakujący! Lody straciatella dadzą nie tylko fajny smak, ale i dodatek kawałków czekolady, a te z rumem dodadzą ciekawy aromat – alkohol w końcu doskonale łączy się z kawą.

 

Kawa mrożona z lodami – jak zrobić

Składniki na 1 szklankę: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, mleko 200 ml, 1 łyżka lodów śmietankowych, woda

Kawę i cukier wsypujemy do szklanki, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Dodajemy zimne mleko i dokładamy lody. Delikatnie mieszamy. Jeśli chcemy, by nasza kawa mrożona z lodami była bardziej kaloryczna, możemy na wierzch dodać ubitą śmietankę kremówkę i posypać cynamonem lub kakao.

 

Innym  pomysłem na kawowy napój na lodzie jest kawa mrożona z bitą śmietaną. Jeśli kawa na zimno z podstawowego przepisu jest dla Was wystarczająco orzeźwiająca i dodatek lodów nie wydaje się konieczny, a marzycie o czymś wystrzałowym, wybierzcie wersję z bitą śmietaną.  Możemy przygotować ją na bazie frappe, na które przepis podałam już wyżej i udekorować nasz napój czapą z bitej śmietany.

Dla tych, którym kawa na lodzie wydaje się być dość monotonnym napojem, mamy kilka pomysłów jak ją urozmaicić. Zamiast zwykłego mleka, warto dodać mleko kokosowe, dzięki temu kawa będzie miała ciekawy smak. Lody waniliowe można zastąpić innymi, na przykład bananowymi, zmieniając też w tym przypadku zwykłe mleko na mleko kakaowe.

Równie ciekawy smak będzie miała nasza kawa mrożona, jeśli dodamy do niej zmiksowane jagody czy aronię. Wystarczy zmiksować owoce, wlać je na dno szklanki i zalać zaparzoną, wystudzoną kawą oraz mlekiem. Nasz napój nie tylko nabierze niesamowitego koloru, ale i owocowego aromatu. Można też wzbogacić nasz napój odrobiną ulubionego alkoholu – sprawdzi się tu likier migdałowy Amaretto czy czekoladowa Kahlua. Jeśli zależy Wam na jeszcze większej kremowości, wybierzcie likier Baileys. 

 

Pomysłów na wyczarowanie ze zwykłej kawy pysznego kawowego napoju jest wiele i zależy od naszej wyobraźni. Niech kawa na zimno zagości na Waszych stołach i chłodzi Was w upalne dni! Więcej pomysłów? Zobacz naszą galerię w której kawa mrożona przygotowana być moze w aż 8 odsłonach.

 

A jeśli w czasie upałów nie wystarczy Ci kawa na lodzie, zobacz nasze galerie przepisów na orzeźwiające desery -domowe lody - 19 smaków, desery lodowe na 14 spososbów oraz 13 przepisów na sorbet.