Aby przygotować sorbet nie potrzeba wiele – owoce, szczypta cukru lub nie, czasem woda i inne dodatki, które podbiją smak owoców. Te składniki wymieszane ze sobą i zamrożone to najprostszy przepis na dietetyczne i nie tuczące lody owocowe. A biorąc pod uwagę, że owoce w większości składają się z wody, sorbet można przygotować szybko, bo soki owocowe szybko zamarzną.

 Jak zrobić sorbet?

Z jakich owoców można przygotować taki lody? Ze wszystkich!  Jednak najbardziej sprawdzają się miękkie owoce, które można bez trudno zmiksować na gładką masę. Dlatego sięgnijcie po porzeczki, maliny, jeżyny, jagody i truskawki. Zobacz naszą galerię a w niej przepisy na sorbet truskawkowy, ananasowy, arbuzowy, lody z porzeczek, kiwi czy gruszki. Najlepiej wypróbujcie każdy z nich! 

Jak zrobić sorbet z soku?

Sorbet wykonany z dojrzałych owoców można wykonać bez cukru. Same owoce zblendowane będą wystarczająco słodkie. Można też wycisnąć z nich sok i w ten sposób przygotować sorbet o delikatniejszej strukturze. Jeżeli chcemy dosładzać, to nie musi to być cukier. Warto wybrać dużo zdrowszy miód lub syrop klonowy, które dobrze rozpuszczą się bez podgrzewania, a co za tym idzie – zachowają swoje wartości odżywcze, czyniąc sorbet nie tylko smacznym, ale i zdrowym deserem. Warto więc eksperymentować ze smakami wybierając owoce, które lubimy, łącząc je ze sobą, dodając przyprawy, zioła czy skórki owoców cytrusowych. Gotową masę na sorbet zamykamy w szczelnym pudełku i wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Jeżeli sorbet zbytnio nam się zamrozi to możemy go rozkruszyć za pomocą mocnego blendera kielichowego. 

Więcej w tym temacie przeczytasz a naszym artykule - przepis na sorbet. A jeśli lubisz owoce i szukasz jeszcze więcej przepisów na lody z nimi, zobacz naszą galerię - 17 przepisów na lody owocowe.

Jeśli jesteś miłośnikiem lodów, zobacz nasze galerie: Domowe lody - 19 smaków oraz desery lodowe na 14 sposobów i przygotuj pyszne orzeźwiające desery - zarówno sorbet, jak i lody mleczne!