Kawa jest owocem wiecznie zielonego drzewa kawowego. Owoc kawy nazywany jest trześnią. Przypomina wielkością, kształtem i kolorem dojrzałą wiśnię. Trześnia zawiera dwa półokrągłe ziarna przylegające do siebie. Oddziela je tylko bruzda, zwana szwem. Ziarna okryte są skórką srebrzystą, a ta z kolei twardą, łuską pergaminową.

Klasyfikacja kawy ze względu na sposób przetworzenia:

-kawa surowa, zwana też zieloną to surowe ziarna jagód kawowca,
-kawa palona, otrzymywana w procesie uprażenia kawy zielonej,
-kawa instant, zwana popularnie kawą rozpuszczalną, otrzymywana przez wysuszenie wodnego ekstraktu kawy na proszek,
-kawa bezkofeinowa,
-kawa niskodrażniąca.

W zależności od gatunku:

-arabica, cechuje się najwyższą jakością,
-robusta, ma sporą ilość kofeiny, a także cechuje się gorszym smakiem,
-arabusta, jest to mieszanka kaw.

Właściwości naparów kawy:

-wpływa pobudzająco na:
*system nerwowy,
*nerki,
*układ krążenia,
-nie czujemy się zmęczeni, senni,
-ma działanie moczopędne,
-pobudza perystaktykę jelit,
-podnosi cieśnienie.

Dodatki do kawy:

-bita śmietanka,
-śmietanka,
-lody
żółtko jaja kurzego,
-czekolada,
-kakao,
-alkohole,
-przyprawy korzenne.
Są to podstawowe składniki dodatkowe. Ale jak wiadomo, do kawy możemy dodawać wszystko to co nam wyobraźnia przyniesie.

Napoje kawowe: gorące i zimne
Mazagran-jest to mocno oziębiony i osłodzony napar kawowy, do którego dodaje się alkohol (rum, arak) oraz lód.

Kawa mrożona-jest to mocno oziębiony i osłodzony napar z kawy, z bitą śmietanką i lodami. Podawany w wysokiej szklance ze słomką i długą łyżeczką.

Kawa po arabsku-do mosiężnego tygielka wsypujemy cukier puder, podgrzewamy do skarmelizowania. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kawę, doprowadzamy do wrzenia. Kawa ta też nosi nazwę kawy do trzykrotnego podniesienia.

Kawa po irlandzku-do żaroodpornego naczynia wsypujemy 2 łyżki cukru brązowego, ogrzewamy palnikiem, aby cukier się skarmelizował. Potem dodajemy 40 ml whisky (dobrego gatunku). Przechylamy delikatnie naczynie, aby alkohol się zapalił. Gasimy ogień wlewając do 3/4 objętości naparu z kawy. Dekorujemy bitą śmietanką. Jest to niezwykle widowiskowe przygotowanie kawy. Kawa ta nosi także nazwę Irish coffee.

Kawa po wiedeńsku-jest do kawa z ekspresu z podatkiem słodkiej śmietanki (nie ubitej).

Kawa kapucynek-kawa z ekspresu, z małą ilością śmietanki.

Kawa murzynek-kawa z ekspresu z dodatkiem czekolady i bitej śmietanki.

Kawa po staropolsku-jest to kawa z dodatkiej likieru i cynamonu.

Kawa po adwokacku-kawa z ekspresu z winiakiem i utartym żółtkiem.

Cappucino-1/3 naparu z kawy, 1/3 gorącego mleka, 1/3 pianki z mleka. Posypuje się gałką muszkatołową i cynamonem.

Caffe au lait, czyt. kafe o'le-podawana jest w bardzo dużej filiżance z dużą ilością mleka.

Caffe latte-Podawana w grubych szklankach, kawa z ekspresu z dodatkiem spienionego mleka. Można posypać czekoladą.

Kawa po turecku-kawa ta podobnie jak kawa po arabsku także jest do trzykrotnego podniesienia. Parzy się ją w mosiężnym tygielku. Do tygla wsypujemy kawę i cukier (1:1). Zalewamy zimną wodą i podgrzewamy do trzykrotnego podniesienia. Za każdym razem kawę odstawiamy, aby 'opadła'. Kawa ta ma swój aromat dzięki dodaniu przypraw, tj.: ziarenka z laski wanilii, kardamon, cynamon, czy gałka muszkatołowa. Ważne jest, aby doprawić kawę podczas podnoszenia się naparu, dzięki temu przyprawy te przejdą do roztworu i kawa będzie miała korzenny smak.

Kawa płonąca-przygotowywana w żaroodpornej szkanicy. Do szklanki wkłada się kostkę cukru, zalewa spirytusem lub whisky, podpala się. Po zapaleniu wlewa się szybko kawę, aby ugasić ogień. Dekorowana bitą śmietanką.

Kawa bananowa-do blendera wkłada się około 5 lostek lodu, zalewa się mlekiem, dodaje banany, cukier puder, i kawę rozpuszczalną. Wszystko to mieszamy razem. Podajemy z lodami waniliowymi i bitą śmietanką w wysokiej szklance z długą łyżeczką.

Kawa espresso-kawa z ekspresu, podawana w malutkiej filiżance ze szklanką wody. (kawa ta nazywa się espresso, a nie ekspresso, ważne jest by o tym pamiętać, ponieważ nie ma takiej kawy jak ekspresso).

Kawa po królewsku-napar z kawy z zółtkiem i utartym miodem z dodatkiem winiaku.

Kawa po marokańsku-kawa podawana w bardzo małych czarkach, ze skórką pomarańczową.

Kawa po wenezuelsku-jest to kawa z gin'em i sokiem grejfrutowym.

A Ty? Którą kawę dziś wybierasz?