Majonez to podstawowy sos do jajek, sałatek oraz frytek belgijskich. Nie macie pod ręką jajek lub chcecie go zrobić bez wykorzystania surowych żółtek i białek? Wystarczy wymienić je na jeden kluczowy składnik, który zapewni domowemu sosowi kremowość i gładkość. To idealna alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Poznajcie nasz przepis.

Jak zrobić majonez bez jajek?

Do przygotowania sosu wystarczy zaopatrzyć się w pełnotłuste mleko, najlepiej 3,2% lub 4% wiejskie. Mleko z małą zawartością tłuszczu może sprawić, że majonez nie będzie tak gęsty, jak oczekujecie.

Składniki na domowy majonez:

  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 100 ml mleka pełnotłustego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • pół łyżki musztardy sarepskiej.

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do wąskiego pojemnika wraz z olejem;
  2. Włączcie blender ręczny i miksujcie tuż przy dnie pojemnika, nie odrywając go od spodu naczynia;
  3. Następnie powoli wlejcie ocet i kierujcie blender ku górze, gdy masa zgęstnieje;
  4. Wrzućcie pół łyżeczki musztardy i sól. Miksujcie do połączenia smaków;
  5. Majonez bez jajek świetnie smakuje w połączeniu z ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy tymianek;
  6. Tak przygotowany majonez możecie odstawić do lodówki. Należy go zużyć w ciągu tygodnia.

Czy można zrobić domowy majonez bez mleka?

Jeżeli jesteście na diecie bezmlecznej, warto zamienić dodatek mleka na wodę z ciecierzycy, inaczej zwaną aquafabą. To także baza do upieczenia biszkoptu czy słodkiej bezy. Ilość wody z ciecierzycy będzie taka sama, jak mleka. Musztardę możecie zamienić na mieloną gorczycę w przyprawie, jeżeli nie chcecie, aby masa była zbyt wodnista. To doda sosowi gęstości i poprawi jego strukturę.