Jak wiadomo, czekoladę można roztopić na kilka sposobów: w mikrofalówce, podgrzać w garnuszku, w kąpieli wodnej, a nawet zostawiając na słońcu! Najpopularniejszy wśród cukierników sposób to roztapianie czekolady w kąpieli wodnej. Jest najbezpieczniejszy i zapewnia nas, że czekolada się nie zwarzy i nie przypali. Nawet jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z cukiernictwem i przetwarzaniem czekolady, to sposób na rozpuszczenie czekolady wręcz niezawodny!

 
Sprawdź też przepis na blok czekoladowy!
 

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Dobrze jest również podważyć miseczkę, np. łyżką lub nożem, by para miała się gdzie wydobywać. Gdy już czekolada będzie płynna, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. 
 
 

O czym należy pamiętać, kiedy chcemy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
 

1. Miska, w której umieszczamy czekoladę, powinna być sucha! Bez ani jednej kropli wody.
 
2. Miska nie może dotykać powierzchni wody! Czekolada ma się topić parą wodną, a nie być zanurzona w wodzie
 
3. Czekoladę topimy na małym ogniu - jeśli będzie zbyt duży czekolada może się przypalić.
 
4. Podczas topienia unikajmy mieszania czekolady. Dopiero pod koniec, gdy widzimy, że jest już prawie płynna, można ją zamieszać. W przeciwnym wypadku może się rozwarstwić.
 
5. Proces topienia czekolady nie musi odbywać się na palniku. Wystarczy, że woda w garnuszku będzie bardzo gorąca- spokojnie bez niczyjej pomocy rozpuści czekoladę
 
6. Najłatwiej roztapia się czekolady dobrej jakości takie z dużą zawartością kakao. Czekolady białe są trudniejsze do stopienia i bardzo często się rozwarstwiają, dlatego należy zachować szczególną ostrożność.
 
7. Im czekolada drobniej posiekana tym szybkiej się rozpuści.
 
8. By uzyskać błyszczącą czekoladę,  wystarczy dodać do niej 1 łyżkę oleju.
 
 

Roztapianie czekolady - trik na zwarzoną czekoladę

 

Mimo najszczerszych chęci i dobrej metody, bywa i tak, że roztapianie czekolady w kąpieli wodnej kończy się jej zwarzeniem. Na szczęście możemy ją uratować. Wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki mleka i wymieszać. Czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej również z takimi składnikami jak masło czy śmietanka. Bardzo często właśnie w przepisach na polewę pojawiają się te składniki. Dodajemy je w tym samym momencie co czekoladę, by razem się roztapiały. Z tymi poradami, z pewnością będziecie już wiedzieć, jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.