Gorąca czekolada jest idealnym napojem na jesienne chłody i zimową chandrę. Receptura przyda się, gdy chcemy zrobić słodki napój na różne okazje. Zależnie od tego, jakie dodatki lubimy, to w takiej wersji możemy przygotować hit na podwieczorek. Jeśli wolimy czekoladę słodką i kremową, to wybierajmy czekolady mleczne lub deserowe. Możemy przygotować czekoladę, bardziej aromatyczną np.: z przyprawą piernikową, czyli cynamonem, kardamonem i goździkami. Jeżeli potrzebujemy rozgrzania i ukojenia organizmu, to warto podkreślić smak czekolady likierem. Przysmak ten może być też przygotowany w wersji znanej z amerykańskich filmów i seriali. Gorąca czekolada z piankami, czyli z dodatkiem kolorowych cukrowych pianek marshmallow z pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych! Ponadto gorąca czekolada może być wzbogacona dodatkiem syropów smakowych np.: karmelowego, orzechowego lub piernikowego. Jedno jest pewne - gorąca czekolada to pyszny deser, który można przygotować na wiele sposobów, warto wiec zajrzeć do naszej galerii i zainspirować się!

Gorąca czekolada - przepis, jak zrobić gorącą czekoladę

Gorąca czekolada będzie najzdrowsza, gdy wykorzystamy tabliczkę czekolady o wysokiej zawartości kakao minimum 70%. Jeżeli zależy wam na słodszym smaku, to skorzystajcie z czekolady deserowej lub mlecznej. Jeżeli chcecie zrobić gorącą czekoladę do picia połączcie ją ze śmietanką i mlekiem. Najlepiej oba składniki połączyć w kąpieli wodnej. Na początku czekoladę posiekaj nożem, umieść w misce ustawionej nad rondlem z wodą gotującą się na małym płomieniu. Mieszaj delikatnie za pomocą silikonowej łopatki, oddzielając stopioną czekoladę ze ścianek naczynia. Aby czekolada była w płynnym stanie na każde 30 gramów czekolady powinna być dodawana, co najmniej jedna łyżka stołowa mleka albo napoju roślinnego. Im więcej, tym gorąca czekolada będzie płynniejsza. Jeśli liczycie kalorie to właśnie gorąca czekolada bez śmietany będzie mniej kaloryczna niż wersja ze śmietanką. Warto pamiętać, że to właśnie dodatek śmietany sprawia, że napój jest pożywniejszy - taka słodka uczta po sesji na stoku narciarskim czy długim, zimowym spacerze. A jak najprościej zrobić gorący kubek z czekoladą? Można wykorzystać gotowe czekoladowe groszki. Często są one wyprodukowane z wysokiej jakości kakao.

Gorąca czekolada - gorąca czekolada po wegańsku

Gorąca czekolada to także deser dla wegan. Wystarczy, że zamienią mleko krowie, kozie lub owcze na napój roślinny. Powszechnie określane mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, owsiane czy ryżowe, to tylko niektóre propozycje, spośród których mogą wybierać weganie. Wegańska wersja czekolady do picia będzie najsmaczniejsza na bazie mleka migdałowego. Smak migdałów idealnie współgra ze smakiem czekolady i dodatkowo świetnie się pieni. Aby była jeszcze bardziej naturalna i w zgodzie z ekologią, można wybierać kakao i czekoladę bez dodatków tłuszczów zwierzęcych.

Gorąca czekolada - jak zrobić gorącą czekoladę z kakao

Aby zrobić gorącą czekoladę wystarczy, że zetrzeć cztery kostki czekolady albo pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. Następnie trzeba podgrzać szklankę mleka. Do kubka lub filiżanki wsyp szczyptę cynamonu, dwie łyżeczki słodkiego kakao i startą lub drobno pokrojoną czekoladę. Składniki zalej stopniowo gorącym mlekiem. Mieszaj, aż wszystkie produkty się połączą. 

Gorąca czekolada - przepis na gorącą czekoladę

Gorącą czekoladę zacznie być przygotowywana w momencie wyboru odpowiedniej tabliczki czekolady. Można zaszaleć z ofertą odwołując się do kraju konkretnego ziarna i eksperymentować tym samym ze smakiem. Gdy już mamy odpowiednie tabliczki czekolady podgrzewamy w rondelku mleko ze śmietanką. Następnie dodaj podzieloną tabliczkę czekolady na mniejsze kostki. Można połączyć gorzką i mleczną czekoladę, aby znaleźć odpowiedni balans smaku. Wszystko należy gotować na wolnym ogniu, aby wszystkie składniki się połączyły a gorąca czekolada zgęstniała. 

Gorąca czekolada - przyprawy, które rozgrzeją

Gorąca czekolada to deser idealny na podwieczorek. Doskonale będzie smakować przygotowana z naturalnych składników. Śmietanka 36% nada aksamitnej egzystencji. Niemniej ważna jest tabliczka czekolady lub jakościowe półprodukty (kakao, czekoladowe groszki. Forma podania także ma znaczenie i o doborze przypraw oraz dodatków warto powiedzieć nieco więcej. Dla osób lubiących ostre smaki, warto przygotowywać gorącą czekoladę z chili - będzie nawiązywać do kuchni meksykańskiej, w której to właśnie chili dodawane jest do dań jednogarnkowych jak chili con carne i wzbogacane jest kostkami gorzkiej czekolady.. Gorąca czekolada do picia to także pole do eksperymentowania z innymi orientalnymi przyprawami np.: kardamonem albo cynamonem. Wspomniane wyżej mieszanki przypraw do piernika też będą dobrym wyborem - dozujmy je jednak stopniowo do napoju, aby trafić w swój smak. Ciekawym dodatkiem będzie też sól - mało kto wie, że idealnie podkreśla smak gorącej czekolady i sprawia, że intensywniej odbieramy słodycz napoju.