Gorąca czekolada jest idealnym napojem na jesienne chłody i zimową chandrę. Przepis na gorącą czekoladę przyda się, gdy chcemy zrobić słodki napój na różne okazje. Zależnie od tego, jakie dodatki lubimy, to w takiej wersji możemy przygotować gorącą czekoladę. Jeśli wolimy czekoladę słodką i kremową, to wybierajmy czekolady mleczne lub deserowe. Możemy przygotować czekoladę, bardziej aromatyczną np.: z przyprawą piernikową. Jeżeli potrzebujemy rozgrzania i ukojenia organizmu, to warto podkreślić smak czekolady likierem. Gorąca czekolada może być też przygotowana w wersji znanej z amerykańskich filmów i seriali, czyli z dodatkiem kolorowych cukrowych pianek marshmallow. Taki sposób podania z pewnością zachwyci najmłodszych! Jedno jest pewne - gorąca czekolada to pyszny deser, który można przygotować na wiele sposobów, warto wiec zajrzeć do naszej galerii i zainspirować się!

Gorąca czekolada-jak zrobić gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada będzie najzdrowsza, gdy wykorzystamy tabliczkę czekolady o wysokiej zawartości kakao minimum 70%. Jeżeli zależy wam na słodszym smaku, to skorzystajcie z czekolady deserowej lub mlecznej. Jeżeli chcecie zrobić gorącą czekoladę do picia połączcie ją ze śmietanką i mlekiem. Najlepiej oba składniki połączyć w kąpieli wodnej. Na początku czekoladę posiekaj nożem, umieść w misce ustawionej nad rondlem z wodą gotującą się na małym płomieniu. Mieszaj delikatnie za pomocą silikonowej łopatki, oddzielając stopioną czekoladę ze ścianek naczynia. Aby czekolada była w płynnym stanie na każde 30 gram czekolady powinna być dodawana, co najmniej jedna łyżka stołowa mleka albo napoju roślinnego. Im więcej, tym gorąca czekolada będzie płynniejsza. Gorąca czekolada bez śmietany będzie mniej kaloryczna niż wersja ze śmietanką. Dodatek śmietany sprawia, że gorąca czekolada jest pożywniejsza i bardziej sycąca. Jeszcze prościej przygotujecie gorącą czekoladę, gdy do roztapiania użyjecie czekoladowych groszków. Często są one wyprodukowane z wysokiej jakości kakao.

Gorąca czekolada - gorąca czekolada po wegańsku

Gorąca czekolada to także deser dla wegan. Wystarczy, że zamienią mleko krowie, kozie lub owcze na napój roślinny. Powszechnie określane mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, owsiane czy ryżowe, to tylko niektóre propozycje, spośród których mogą wybierać weganie. Gorąca czekolada będzie najsmaczniejsza na bazie mleka migdałowego. Smak migdałów idealnie współgra ze smakiem czekolady i dodatkowo świetnie się pieni. Aby pyszna gorąca czekolada była jeszcze bardziej naturalna i w zgodzie z ekologią, można wybierać kakao i czekoladę bez dodatków tłuszczów zwierzęcych.

Gorąca czekolada - jak zrobić gorącą czekoladę z kakao

Aby zrobić gorącą czekoladę wystarczy, że zetrzeć cztery kostki czekolady albo pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. Następnie trzeba podgrzać szklankę mleka. Do kubka lub filiżanki wsyp szczyptę cynamonu, dwie łyżeczki słodkiego kakao i startą lub drobno pokrojoną czekoladę. Składniki na gorącą czekoladę zalej stopniowo gorącym mlekiem. Mieszaj, aż wszystkie produkty się połączą. Gorąca czekolada jest gotowa do podania. Na koniec udekoruj napój bitą śmietaną, otartą skórką z pomarańczy albo syropem karmelowym.

Gorąca czekolada - przepis na gorącą czekoladę

Gorącą czekoladę zacznie być przygotowywana w momencie wyboru odpowiedniej tabliczki czekolady. Można zaszaleć z ofertą odwołując się do kraju konkretnego ziarna i eksperymentować tym samym ze smakiem. Gdy już mamy odpowiednie tabliczki czekolady podgrzewamy w rondelku mleko ze śmietanką. Następnie dodaj podzieloną tabliczkę czekolady na mniejsze kostki. Można połączyć gorzką i mleczną czekoladę, aby znaleźć odpowiedni balans smaku. Dosyp przyprawę do piernika, albo cynamon lub imbir. Wszystko należy gotować na wolnym ogniu, aby wszystkie składniki się połączyły a gorąca czekolada zgęstniała. Gorąca czekolada może być podawana z bitą śmietaną, piankami cukrowymi albo posiekanymi orzechami.

Gorąca czekolada- jak zrobić gorącą czekoladę w domu?

Gorąca czekolada to deser idealny na podwieczorek. Doskonale będzie smakować przygotowana z naturalnych składników. Śmietanka 36% nada aksamitnej egzystencji. Gorąca czekolada przygotowywana w domu, to sposób na wykorzystanie zalegających czekolad w spiżarni lub w kuchennych szafkach. Gorąca czekolada przyrządzana w domu może być przyprawiana wedle upodobań. Dla osób lubiących ostre smaki, warto przygotowywać gorącą czekoladę z chilli. Tak przygotowana gorąca czekolada będzie nawiązywać do kuchni meksykańskiej. Gorąca czekolada to także pole do eksperymentowania z innymi orientalnymi przyprawami np.: kardamonem albo cynamonem. Sól podkreśla smak gorącej czekolady i sprawia, że intensywniej odbieramy słodycz napoju. Ponadto gorąca czekolada może być wzbogacona dodatkiem syropów smakowych np.: karmelowego, orzechowego lub piernikowego. Domowa gorąca czekolada do picia może być również przygotowana na skróty. Do jej przygotowania można zastosować krem czekoladowo-orzechowy, który rozpuszczony w mleku zamieni się w jednolity napój. Do gorącej czekolady warto dodawać skruszone ciasteczka cynamonowe albo podpieczone pianki marshmallows. Gorąca czekolada będzie idealnie wpisywała się na podwieczorek.