Idealna na jesienne chłody i zimową chandrę jest gorąca czekolada. Przepisy na ten rozgrzewający, słodki napój są różne, zależnie od tego, jakie dodatki lubimy – czy wolimy czekoladę słodką i kremową, czy bardziej aromatyczną z przyprawami czy likierem, który nie tylko nadaje smak, ale i bardziej rozgrzewa i koi nasz organizm. Taki napój możemy też przygotować w wersji znanej z amerykańskich filmów i seriali, czyli z dodatkiem kolorowych pianek marshmallow. Taki sposób podania z pewnością zachwyci najmłodszych! Jedno jest pewne - gorąca czekolada to pyszny deser, który można przygotować na wiele sposobów, warto wiec zajrzeć do naszej galerii i zainspirować się!

Gorąca czekolada po wegańsku

Weganie także mogą rozsmakować się w gorącej czekoladzie. Wystarczy, że zamienią mleko krowie, kozie lub owcze na napój roślinny. Mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko owsiane czy ryżowe to tylko niektóre propozycje spośród których mogą wybierać weganie. Gorąca czekolada będzie najsmaczniejsza na bazie mleka migdałowego. Smak migdałów idealnie współgra ze smakiem czekolady i dodatkowo świetnie się pieni. Aby gorąca czekolada była jeszcze bardziej naturalna i w zgodzie z ekologią, można wybierać kakao i czekoladę bez dodatków tłuszczów zwierzęcych.