Jednym z najczęstszych usprawiedliwień nieprawidłowego sposobu żywienia są wysokie ceny żywności. Owszem, ceny produktów żywnościowych wzrosły, ale nie znaczy to, że możemy bezkarnie spożywać te artykuły spożywcze, które nie służą naszemu zdrowiu. Oto wskazówki jak robić zakupy i zdrowo się odżywiać gdy nasz budżet jest ograniczony.

 

1. Zaplanuj swoje wydatki na żywność. Każdego miesiąca wyznacz kwotę, którą jesteś w stanie przeznaczyć na żywność. Podziel ją na ilość tygodni w danym miesiącu. Następnie planuj tak zakupy, by dana kwota wystarczyła na cały tydzień.

 

2. Przemyśl swoje zakupy. Sporządź listę produktów potrzebnych (możesz zawiesić kartkę na lodówce i dopisywać najważniejsze artykuły). Przed pójściem do sklepu zerknij na listę. Zastanów się czy czegoś jeszcze potrzebujesz.

 

3. Nigdy nie rób zakupów kiedy jesteś głodny. Zawsze wtedy kupujemy więcej niż potrzebujemy.

 

4. Nie usprawiedliwiaj nieprzemyślanych zakupów tym, że brak Ci czasu. Musisz wybrać między oszczędnością i kupnem produktów zdrowych, a robieniem zakupów w pośpiechu, impulsywnie, które kończą się najczęściej tak jakbyś sobie tego nie życzył.

 

5. Nie kupuj niczego co znajduje się poza listą zakupów. W sklepie czeka na Ciebie mnóstwo pułapek. Specjaliście od merchandisingu pomyśleli tak by wyposażenie sklepu, rozmieszczenie towarów na półkach zwiększały dochód. Nie daj się nabrać. Nie zwracaj uwagi na alajki w sklepach, w których znajdują się produkty spoza Twojej listy. I pamiętaj by nie wkładać niczego do koszyka lub torby gdy czekasz w kolejce. Pokonaj zniecierpliwienie. Zamiast bezczynnego czekania zajmij się np. oszacowaniem kosztów Twoich zakupów.

 

6. Uważaj na promocje. Jeśli dostrzeżesz taką, która Cię zainteresuje przejdź obok niej obojętnie i wróć na koniec zakupów. Jeśli nadal uważasz, że możesz pozwolić sobie na ten zakup, że jest Ci on niezbędny, a Twój budżet na to pozwala, dokonaj zakupu. Jeśli masz wątpliwości odejdź bez żalu. Prawdopodobnie będziesz z siebie dumny, że pokusa została pokonana.

 

7. Jeśli Twój sklep oferuje gazetki promocyjne przejrzyj je i zastanów się, które z produktów w niej są najzdrowsze, a mogą być przechowywane, gdyż mają długi termin ważności. Do takich produktów należą: kasze, makarony, ryż, płatki owsiane, inne produkty zbożowe, ryby w puszce, olej, przyprawy, mąka, suszone owoce, orzechy.

 

8. Kupuj sezonowo. Skup się na produktach, które w danej porze roku są dostępne, a przy okazji dużo tańsze. Truskawki kupuj w lecie, a jeśli masz możliwość zamrożenia ich, zrób to. Wykorzystasz je w zimie, by przywrócić na talerzu choć na chwilę ciepłe lato. Postępuj tak ze wszystkim warzywami i owocami jeśli to możliwe.

 

9. Nie marnuj jedzenia. Spożywaj najpierw te produkty, które mają krótki termin ważności: mleko, sery, jogurty, a także owoce i warzywa, które nie mogą być zbyt długo przechowywane. Jeśli przy przygotowaniu jakiegoś posiłku zostają nieużyte pewne półprodukty zastanów się co z nimi zrobić.

 

10. Ogranicz ilość posiłków kupowanych i spożywanych w pośpiechu, w drodze do pracy, poza domem. Staraj się posiłki nosić ze sobą do szkoły, na uczelnię, do pracy. Naprawdę łatwo jest przygotować kanapki, włożyć do torebki serek lub jogurt, jako przekąskę zjeść owoc, a na obiad spożyć sałatkę przygotowaną dzień wcześniej w domu.

 

11. Przygotowuj tanie posiłki. Pamiętaj, że zupy są bardzo zdrowe i tanie. Gotowanie zup jarskich zmniejsza koszty. Na śniadanie można zjeść owsiankę z płatków owsianych górskich na mleku z dodatkiem suszonych bądź świeżych, sezonowych owoców. Zawsze możesz również szukać inspiracji w prasie lub internecie.

 

12. Wprowadź co najmniej 2 dni bezmięsne w tygodniu. Jednego dnia spożyj rybę. Choć nie są one tanie, możesz posiłkować się np. tuńczykiem z puszki lub kupić ją zamiast porcji innego mięsa. W drugim dniu sporzystaj z dobrodziejstw suchych nasion strączkowych. Przygotuj danie obiadowe z użyciem grochu, fasoli białej czy czerwonej, soji, soczewicy. To produkty zawierające dobrej jakości białko roślinne. Spożyte z produktami zbożowymi zapewnia posiłek pełnowartościowy.

 

Autorem tekstu jest Kamila Urbaniak, dietetyk