Jak wspominaliśmy we wcześniejszych publikacjach na temat Expo Sweet zamierzeniem organizatorów jest aby Expo Sweet nie było jedynie imprezą targową ale jednocześnie najważniejszym wydarzeniem branżowym. Chcemy aby swoją ofertę prezentowały tutaj najlepsze firmy z kraju z zagranicy ale także aby mogli zaprezentować się także największe autorytety cukiernicze, a jednocześnie aby ta impreza była także miejscem narodzin wielu nowych talentów.

Dlatego też nieprzerwanie od początku istnienia Expo Sweet rozwijamy imprezy około targowe, a wśród nich najważniejsze są dla nas coroczne Mistrzostwa i Konkursy.

Przed nami już IV edycja Mistrzostw Polski Cukierników i Mistrzostw Polski Lodziarzy. Są to mistrzostwa, które skupiają wokół siebie największe zainteresowanie wśród zwiedzających. Jak co roku pierwszego dnia będziemy mogli obserwować zmagania najlepszych rzemieślników lodziarstwa.

W doskonale wyposażonych boksach konkursowych finaliści będą zobowiązani do przygotowania:

- lodów waniliowych

- lodów czekoladowych

- sorbetów

- oraz lodów autorskich

Dodatkowo każda dwuosobowa drużyna będzie musiała przygotować sześć jednakowych deserów lodowych w pucharach. Na to wszystko zawodnicy będą mieć jedynie trzy godziny czasu.

W środę (drugiego dania targów) miejsce lodziarzy zajmą najlepsi polscy cukiernicy, którzy już w dotychczasowych finałach udowodnili swój absolutnie wysoki kunszt cukierniczy. W przyszłym roku tematem pracy będzie oczywiście „Futbol- piłka nożna”. Ten niewątpliwie wdzięczny, a ostatnio chyba najpopularniejszy temat, cukiernicy będą musieli zinterpretować przy produkcji eksponatu czekoladowego oraz przy torciku deserowym i pralinach. Tu także całość pracy musi być wykonana przez trzy godziny.

Zarówno w Mistrzostwach lodziarskich jak i cukierniczych prace zawodników, oceniane będą przez profesjonalne Jury, wśród których nie zabraknie prawdziwych autorytetów. Dodatkowo przy stole jurorskim zasiądą także laureaci zeszłorocznej edycji, którzy zgodnie z regulaminem, po odniesionym zwycięstwie, nie mogą startować w kolejnej edycji mistrzostw. Jury podczas oceny zwracać będzie uwagę przede wszystkim na kompozycję smakową stopień trudności technicznej i technologicznej, jednak wiele punktów można zyskać, bądź też stracić przy ocenie organizacji pracy, czystości stanowiska pracy czy też przy przekroczeniu limitu czasowego.

Niemało emocji przy ostatniej edycji targów – wierzymy, że tak będzie również i tym razem, wzbudziła wystawa - konkurs tortów okolicznościowych. Liczba zgłaszających się do udziału w tym konkursie cukierników z roku na rok rośnie i zmuszeni jesteśmy limitować ilość zgłoszeń, ze względu na ograniczoną powierzchnię wystawową. Trzeba jednak podkreślić, że prezentowane „dzieła”, bo absolutnie są to prawdziwe dzieła sztuki, niejednokrotnie zapierają dech w piersiach. Pomysłowość naszych rzemieślników, kunszt, artyzm i stopień trudności, już niejednego z obserwatorów wprowadziły w zadziwienie. Należy podkreślić,  że  w tym przypadku to właśnie wrażenie zrobione na obserwatorach jest najważniejsze, ponieważ zwycięzców tego konkursu wybiera publiczność.

Ze względów technicznych i ze względu na panujące w hali warunki torty prezentowane są na atrapach.

Trzeci dzień targów zarezerwowany jest dla najlepszych uczniów szkół cukierniczych. W roku 2012 będziemy mieli dopiero drugą edycję tych mistrzostw, ale już  budzą one olbrzymie emocje, a biorąca w nich udział oraz dopingująca na trybunach młodzież, zamieniają to wydarzenie w prawdziwy finał Ligi Mistrzów!

Już trwają eliminacje do finałów, w których weźmie udział jedynie 12 szkół, natomiast w eliminacjach udział bierze ponad 50. Tutaj konkurencja jest naprawdę olbrzymia a i poziom niektórych uczniów nie odbiega daleko od profesjonalistów.

W roku 2012 na targach 2012 będzie miało miejsce całkiem nowe wydarzenie, które niewątpliwie wzbogaci tą imprezę i przyciągnie nowych zarówno wystawców jak i obserwatorów.  W ramach poszerzania oferty targów o krąg wystawców z sektorów pokrewnych , po raz pierwszy zostanie zorganizowany „Salon Kawowy”. W tym sektorze będzie obecnych wielu producentów, dystrybutorów oraz palarni kawy. Nie zabraknie także licznych konkursów , pokazów i seminariów.  Prestiż tego wydarzenia bez wątpienia podkreślą patronujące mu organizacje i stowarzyszenia tego sektora oraz najlepsi baryści i autorytety zarówno  z kraju jak i z zagranicy.  Już w kolejnym wydaniu poinformujemy Państwa o wszystkich atrakcjach przygotowanych w tym sektorze.

Jako organizatorzy pragniemy poinformować, że cały czas istnieje możliwość zgłoszenia swojego udziału zarówno w Mistrzostwach Cukierniczych jak i lodziarskich, a także w wystawie tortów okolicznościowych.

Wystarczy odwiedzić naszą stronę internetową www.exposweet.pl i w zakładce „Seminaria i konkursy” odnaleźć właściwy formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres Janusz.profus@wedel.pl lub j.zbaliszyn@pregel.pl Na tej samej stronie internetowej można także znaleźć regulaminy wszystkich konkursów i mistrzostw, odbywających  w trakcie targów Expo Sweet 2012.

Serdecznie zapraszamy

Materiał przygotowany przez Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych Expo Sweet