Nie potrafimy sobie wyobrazić prawdziwej polskiej Wigilii, podczas której na stole nie pojawia się barszcz czerwony podawanego na czysto lub z uszkami, albo Wielkanocy bez ćwikły podawanej do pieczonych mięs. Burak powinien stać się jednak codziennym dodatkiem do głównych dań w naszym menu. Konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.

Stwierdzono m.in. że buraki:

  • dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm
  • ułatwiają trawienie, a także hamują procesy gnilne w jelitach, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy
  • zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek
  • dzięki zawartości antocyjanów jest pomocny w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych
  • zawarty w burakach kwas foliowy jest pomocny kobietom w ciąży

Burak w kuchni i medycynie

Sok ze świeżych buraków – sok wyciskamy w sokowirówce, możemy dodać dla poprawy smaku sok z jabłek - ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. 

Sałatka z buraka – gotujemy 3 średnie buraki, po ugotowaniu trzemy na tarce, dodajemy drobno posiekaną małą cebulkę i nieduży ogórek kiszony lub konserwowy, sól i pieprz do smaku – sałatka pomaga w leczeniu otyłości, przy zaparciach, chorobach wątroby i nerek

Ćwikła – trzemy na drobnej tarce ugotowane buraczki, mieszamy z utartym chrzanem, dodajemy octu lub cytryny, oraz soli i pieprzu do smaku –ułatwia trawienie mięs, hamuje procesy gnilne w jelitach zapobiegając dolegliwościom gastrycznym

Syrop z buraka – w dużym, surowym buraku należy wydrążyć otwór, tak by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak należy wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop – idealny w leczeniu przeziębień, ma działanie wykrztuśne