Przepisy na herbatę - Herbatka pomarańczowa


Herbata, która swoim smakiem i zapachem przywołuje gorące lato. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno z kilkoma kostkami lodu w upalny dzień.

Składniki i przygotowanie:

  • niecała łyżeczka ulubionej czarnej herbaty
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy

Herbatę wsypać do zaparzacza i zalać wrzącą wodą do 2/3 szklanki. Parzyć pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie herbatę wysypać i w zaparzaczu umieścić startą skórkę pomarańczy. Herbatę z pomarańczą parzyć ok. 3 minut. W międzyczasie sok pomarańczowy i cukier podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści. Przelać do herbaty i wymieszać.

Przepisy na herbatę - Herbata z limonką, ananasem i imbirem


Połączenie limonki i imbiru sprawi, że herbata nas rozgrzeje, a kandyzowany ananas doda jej odrobiny słodyczy.

Składniki i przygotowanie:

  • łyżeczka zielonej herbaty
  • kilka kawałków kandyzowanego ananasa
  • 1/4 limonki
  • plasterek świeżego imbiru

Herbatę wsypać do zaparzacza, dodać imbir i kawałki ananasa. Włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 80 stopni. Zaparzać ok. 3-4 minut. Zaparzacz wyciągnąć z herbaty. Następnie do herbaty włożyć ćwiartkę limonki i pozostawić na ok. 5 minut w herbacie.

 

Przepisy na herbatę - Korzenna herbata z suszonym jabłkiem

Każdy kolejny łyk sprawia, że po naszym ciele powoli rozchodzi się ciepło, a jej zapach niezwykle relaksuje…

Wystarczy tylko:

  • łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty
  • szczypta cynamonu
  • 2 goździki
  • kilka plasterków suszonego jabłka

Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w kubku/filiżance. Zalewamy wodą prawie wrzącą (95 stopni) i dorzucamy kilka plasterków suszonego jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy ok. 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona). Zaparzacz wyciągamy z kubka.

Przepisy na herbatę - Herbata z kwiatem lipy, cytryną, imbirem i miodem


Idealna na chłodniejsze dni oraz wtedy, gdy jesteśmy przeziębieni! Rozgrzewające właściwości kwiatu lipy i imbiru oraz leczniczy miód i pełna witaminy C cytryna sprawią, że nabierzemy energii.

Składniki i przygotowanie:

  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
  • 1 łyżeczka miodu
  • plasterek imbiru
  • plasterek cytryny

Herbatę zalać wrzącą wodą. W zaparzaczu umieścić kwiat lipy i imbir i zaparzać razem z herbatą ok. 10 minut. Następnie w herbacie rozpuścić łyżeczkę miodu oraz dodać plasterek cytryny.

Przepisy na herbatę - Rajska herbatka kokosowa


Herbata zabielana mlekiem ma niezwykle delikatny smak. Dlaczego nie wzbogacić jej smaku kokosem i aromatyczną wanilią?

Składniki i przygotowanie:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1/2 laski wanilii

Herbatę,  wiórki kokosowe oraz laskę wanilii umieścić w zaparzaczu i zalać wrzącą wodą do 3/4 wysokości szklanki. Parzyć ok. 5 minut. Mleko podgrzać w rondelku i dodać do herbaty.