Szparagi mają około 20 kalorii w 100 gramach – trudno więc znaleźć bardziej dietetyczne przepisy niż te z wykorzystaniem szparagów. W dodatku pasują one praktycznie do wszystkiego, są sycące i można stworzyć z nich wiele dań.

 

Dietetyczne przepisy ze szparagami

Dobrym rozwiązaniem są wszelakiego rodzaju sałatki z makaronem lub zapiekanki z makaronem, do których dodamy szparagi. Zwłaszcza sałatka z makaronem jest optymalną potrawą, bo doskonale smakuje na zimno i można zabrać ją ze sobą jako danie do pracy. Dlaczego jednak makaron? Ponieważ makaron zapewnia uczucie sytości na wiele godzin i jest przyjacielem odchudzających się.

Jak przyrządzić makaron ze szparagami? Przykładowo możemy połączyć zielone szparagi ze szpinakiem i makaronem razowym. Szparagi i szpinak gotujemy na parze. Przyrządzamy sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem, opcjonalnie możemy dodać trochę pleśniowego sera (najlepiej sera lazur). Warzywa mieszamy z sosem i polewamy makaron.

Dania z ryżem to także świetne rozwiązanie na dietetyczne potrawy. Można na przykład sięgnąć po przepis na szparagi pod postacią risotto cytrynowego z białymi szparagami, które świetnie komponuje się z filetem z łososia.

 

Dietetyczne przepisy - co jeść na diecie?

Warzywa to absolutna podstawa niskokalorycznych dań. Jednak będąc na diecie, często zapominamy o tym, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne nam są też węglowodany, tłuszcze, białka, a nawet cukry. Cukry znajdziemy, oczywiście w owocach, węglowodany w makaronie i ryżu (choć i z ziemniaków można stworzyć dietetyczną sałatkę!). Dobrym źródłem tłuszczu jest parę kropel oliwy z oliwek dodane do sałatki oraz tłuszcze zawarte w rybach – które świetnie pasują do szparagów. A jako nabiał posłużą nam wszelkiego rodzaju sosy jogurtowe, którymi doprawiać będziemy nasze dietetyczne dania ze szparagów.

Zobacz przepisy na szparagi naszych użytkowników i stwórz z nich własne dietetyczne przepisy!