Dieta warzywo-owocowa jest rodzajem głodówki, która ma na celu uruchomienia trawienia. Organizm w pierwszej kolejności trawi nadmiar tkanki tłuszczowej oraz tkanki schorowane, zniszczone, zmutowane. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w pierwszej fazie doskonale oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich przywracając w naturalny sposób właściwe funkcjonowanie organizmu. Leczy wiele schorzeń.

Współczesny człowiek odchodzi coraz bardziej od praw natury. "Ulepsza" pokarm, poddając go różnym procesom fizyko-chemicznym, przez co pozbawia go naturalnej wartości biologicznej. Spożywanie takiego pokarmu nie sprzyja oczyszczeniu organizmu z toksyn. Na świecie rozpowszechniają się choroby cywilizacyjne takie jak: nadciśnienie, miażdżyca, choroby zwyrodnieniowe, nadwaga, otyłość, cukrzyca i inne.

Skąd się biorą toksyny w organizmie?
Z jelita, które często jest nieszczelne, przenikają pewne cząsteczki i blokują nasz system immunologiczny jako złogi białkowe. Są one powodem obniżenia odporności. Jeśli układ immunologiczny jest zablokowany, to nie widzi on chorób. Stąd biorą się zwyrodnienia, miażdżyca czy nowotwory. Terapie oczyszczające powodują, że jelito się uszczelnia. W ciągu tygodnia nie będzie już napływu toksyn. Tworzy się odpowiednia flora jelitowa, bakterie, kwasy. Gdy organizm ma sprawny układ immunologiczny, będzie zawsze zdrowy, nie będzie się później przeziębiał, nie będzie miał degeneracji. To jest wspaniałe, bo człowiek ma zakodowane w genach sto lat i mógłby żyć sto lat, ale warunkiem jest pościć.

Co jeść?

Z warzyw najlepiej spożywać:

  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • chrzan
  • burak
  • sałata,
  • cebula
  • por
  • czosnek
  • papryka
  • pomidory
  • różnego rodzajów kapusty
  • kalafior
  • dynia
  • kabaczek
  • ogórki

Z owoców najlepiej spożywać zaś jabłka,  cytryny i grejpfruty. Warzywa najlepiej spożywać na surowo, jako surówki, sałatki. Można je gotować i jeść jako zupy, leczo, bigos, gołąbki. Dopuszczony jest również sok pomidorowy.

Wyrzekamy się:

ziaren,

oleju,

chleba.

Jest to kuracja postna, która zmusza organizm do zjadania złogów chorób. I wtedy następują regeneracje. Usztywnionym stawom powraca sprawność, występuje nawet głęboki efekt odmładzający. Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia.

Przykładowe menu:

Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).

Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach “oczyszczających” pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie.