Ponad 70% osób rozpoczynających dietę zrzuca zbędne kilogramy w ciągu kilku miesięcy. Jednak aż 90% z nich ponownie wraca do wagi początkowej. Co jeść, żeby schudnąć, a skutki tego były naprawdę długotrwałe?

Co jeść, żeby schudnąć:

1. Migdały
To nie tylko smaczna i pożywna przekąska, ale i doskonałe źródło białka, błonnika i zdrowego tłuszczu. Codzienne jedzenie migdałów w małych ilościach, może pomóc stracić na wadze, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi zmniejszając przy tym poczucie głodu.

2. Jajka
Codzienne jedzenie śniadania przyspiesza metabolizm pomagając w ten sposób spalić więcej kalorii. A co jeść na śniadanie? Nasza odpowiedź brzmi: JAJKA. Osoby, które jedzą je na śniadanie mają mniejsze łaknienie, a dzięki temu w ciągu dnia spożywają mniej kalorii.

3. Mleko
Niskotłuszczowe produkty mleczne zawierają duże ilości wapnia, który odgrywa bardzo ważną rolę przy odchudzaniu. Mleko i produkty mleczne nie powinny jednak zawierać mniej niż 1,5 % tłuszczu, bowiem jeśli mają mniejsze stężenie, wapń jest nieprzyswajalny przez organizm. Produkty mleczne zawierają także witaminę D, która przyspiesza metabolizm.

4. Szparagi
Pozwalają zachować odpowiednią gospodarkę wodną organizmu. Jako naturalny środek moczopędny umożliwiają pozbycie się nadmiaru płynów nagromadzonych np. po spożyciu słonego posiłku. Dzięki temu nasz organizm oczyszcza się z toksyn. Szparagi dzięki niewielkiej ilości kalorii wspomagają odchudzanie.

5. Sałata
Sałata jest niskokalorycznym warzywem, bogatym w składniki odżywcze i witaminy. Pozwala pozbyć się nadmiaru płynów i tłuszczu z organizmu.


6. Seler, seler naciowy

Seler, podobnie jak sałata, zawiera niewiele kalorii, a równie dobrze jak ona wspomaga odchudzanie. Warto pamiętać, że samo spalanie i trawienie wymaga od organizmu wysiłku. Sałatka z selera naciowego, szparagów i sałaty lodowej może więc pomóc spalić więcej kalorii niż sama ich dostarcza.

7. Chude mięso
Chude mięsa (indyk, kurczak, polędwica wołowa) zawierają dużo białka niezbędnego do budowy mięśni. Badania pokazują, że osoby z większą tkanką mięśniową spalają więcej kalorii - nawet w chwili odpoczynku.

8. Jabłka

Wzbogacenie diety o jabłka może przyspieszyć pozbycie się zbędnego tłuszczu. Badania pokazały, że osoby, które przed każdym posiłkiem zjadały jedno jabłko, spalały więcej kalorii i szybciej traciły na wadze, niż osoby, które rezygnowały z tej przekąski.

9. Grejpfrut
Od dawna jest uważany jako doskonały element diety odchudzającej. Zawiera dużo pektyny, która wpływa na obniżenie poziomu tłuszczu.

10. Woda

To niezbędny element każdej diety. Poprawia gospodarkę wodną organizmu redukując nadmierne zatrzymywanie płynów. Chroni przed odwodnieniem, które spowalnia metabolizm i może prowadzić do przejadania się. Odwodniony organizm może mylić pragnienie z głodem, co prowadzi do spożywania dodatkowych, zbędnych kalorii.