Dieta ta to świetny odpoczynek po jedzeniowych ekscesach. Idea brzmi: odżywiać się lżej, aby pomóc wątrobie, rozjaśnić cerę i wysmuklić sylwetkę.

ZASADY:

 

  • Jemy lekko, unikając masła, śmietany, czerwonego mięsa, ziemniaków, pieczywa, ryżu i klusek.
  • Pijemy do oporu napary z ziółek moczopędnych (wiązówki błotnej, ogonków czereśni, jastrzębca kosmaczka) z odrobiną werbeny lub mięty pieprzowej do smaku.
  • Stawiamy na osławioną zupę kapuścianą!
  • Nie żałujemy sobie świeżych, sezonowych warzyw i owoców, najlepiej jakości ekologicznej.
  • Bojkotujemy sól, cukier i inne słodkości.
  • Zaprzyjaźniamy się z porem, aby przeczyścić nerki. Także woda po gotowaniu pora jest znakomitym napojem odtruwającym.
  • Wypijamy codziennie szklankę świeżego kefiru na poprawę odporności i trawienia. 
  • Kładziemy się do łóżka wcześnie, najlepiej przed 21.30 i śpimy w chłodnym pomieszczeniu.
  • Uprawiamy jak najczęściej sport lub inną aktywność fi zyczną na świeżym powietrzu, aby się rozruszać i dotlenić. Zalecane: szybki marsz, gimnastyka, jazda na rowerze.

JADŁOSPIS NA 1 TYDZIEŃ

ZARAZ PO PRZEBUDZENIU

● Szklanka ciepłej wody z sokiem z 1 cytryny.  

 

ŚNIADANIE

 ● 1 porcja musli z jogurtem + napar z korzenia cykorii.

OBIAD

● 1 duża porcja zupy kapuścianej (500 ml).

● Warzywa gotowane na parze: 2 pory, 1 bulwa kopru włoskiego lub 1 cukinia doprawione sokiem z cytryny i 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. ● 1 porcja domowego musu jabłkowego.

PODWIECZOREK

● 1 filiżanka naparu z mieszanki o składzie: mięta pieprzowa + wiązówka błotna + ogonki czereśni.

● 1 suszona morela + kilka łuskanych migdałów.  

 

KOLACJA

● 1 duża porcja zupy kapuścianej (500 ml).

● 1 świeży środek karczocha gotowany na parze, 1 cykoria gotowana na parze i skropiona sokiem z cytryny lub 150 g grzybów obsmażonych w odrobinie oliwy z oliwek.

● 1 jogurt naturalny + 1 klementynka lub 1 pomarańcza.

WARTO PAMIĘTAĆ…

 

• W ciągu dnia pij napar z cytryny i imbiru.

● Od trzeciego dnia można wprowadzić 100 g piersi z kurczaka lub chudej ryby (dorsza, soli) na obiad.

● Od piątego dnia można wprowadzić 50 g socze wicy lub brązowego ryżu dziennie.

• Dynia poprawia trawienie i jest bogata w przeciw utleniacze. Można ją jeść w zupie, jako przecier albo pokrojoną w kostki i przypieczoną z kminkiem i anyżem.

• Seler korzeniowy ma właściwości moczopędne i odtruwające. Można go przegryzać w kawałkach, pić jako sok, wdychać jako olejek.

• Zupa kapuściana (1,5 l): Białą kapustę pokrojoną na ćwiartki podduś na patelni. Odsącz i pokrój na kawałki, dodaj pokrojone 4 ząbki czosnku, 3 duże cebule i 5 marchewek, 1 gałązkę selera naciowego i 1/2 selera korzeniowego. Zalej wszystko 1 litrem odtłuszczonego rosołu z kury i gotuj przez 15–20 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku, lekko zmiksuj całość.