Trwa zaledwie trzy dni, a doskonale usuwa toksyny zalegające w organizmie. Obowiązują tu lekkie posiłki, obfitość płynów i jak najwięcej odpoczynku.
ZASADY:
- Eliminujemy mięso, szybko przyswajalne węglowodany (słodycze, pieczywo, biały ryż, makaron), masło, dania smażone, mleko i jego przetwory.
- Zadowalamy się menu na bazie sezonowych owoców, warzyw, wody, pełnoziarnistych płatków zbożowych i odrobiny jak najchudszych źródeł białka: białych ryb i tofu.
- Ograniczamy do minimum sól i przyprawy. A oliwę z oliwek lub olej orzechowy do jednej łyżki dziennie.
- Wyciskamy soki z warzyw i owoców. Mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
- Objadamy się kiełkami roślinnymi (lucerny, pszenicy, soczewicy, pora, pietruszki, lnu, sałaty itp.).
- Optujemy za jedzeniem „rozdzielnym”: źródła skrobi + warzywa na obiad oraz źródła białka + warzywa na kolację (patrz: dieta rozdzielna)
- Przeżuwamy długo i starannie, pamiętając, że trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej.
- Rezygnujemy z alkoholu, kawy i czarnej herbaty.
- Zaczynamy każdy posiłek od owocu.
- Masujemy brzuch po posiłku przez 5 minut delikatnym ruchem okrężnym.
- Oddychamy mądrze, czyli torem brzusznym, wdychając powietrze przez nos i wydychając ustami.
- Robimy sjestę. Codziennie przez 20 minut.
- Powtarzamy sobie, że to tylko trzy dni wyrzeczeń.
JADŁOSPIS NA 3 DNI:
ŚNIADANIE
● Świeżo wyciśnięty sok z 3 marchewek z upraw ekologicznych i 1 jabłka.
● 1 mała filiżanka naparu z prażonego jęczmienia lub zielonej herbaty.
OBIAD
● 1 jabłko lub 1 pomarańcza.
● surówka z warzyw skropionych oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
● 60 g niełuskanego ryżu, komosy ryżowej lub gryki doprawione wywarem po gotowaniu warzyw.
PODWIECZOREK
● Kilka łuskanych orzechów włoskich lub laskowych.
KOLACJA
● 200 g warzyw z grilla lub gotowanych na parze.
● 100 g chudej ryby z grilla.
WARTO PAMIĘTAĆ…
• Przez cały dzień sączymy wodę źródlaną doprawioną octem jabłkowym (3 łyżki stołowe octu na litr wody) na zmianę z naparem z mniszka lekarskiego (do kupienia w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością).
• Czarna rzodkiew jest znana z właściwości oczyszczających i odtruwających. Aby skorzystać z jej dobrodziejstw, można jeść ją na surowo startą na tarce, lub ewentualnie wybrać kurację w ampułkach.
• Bulion lub woda po gotowaniu warzyw (wcześniej dobrze wyszorowanych pod bieżącą wodą) obfitują w witaminy i mają sprawdzone zastosowanie w kuracjach odtruwających.
• Sproszkowaną kurkumę i starty imbir o właściwościach pobudzających, przeciwzapalnych i odtruwających można stosować bez ograniczeń jako przyprawy.
Komentarze