Z puszki mleka skondensowanego zrobicie m.in. krówki ciągutki (mordoklejki). Możecie też zabielać i słodzić nim kawę. Niesłodzone mleko zagęszczone pomoże stworzyć sos i zabielić zupę - wystarczy niewielka ilość. Co jeszcze można z niego zrobić? Będziecie zaskoczeni naszym przepisem. 

Deser z mleka skondensowanego - słodkie cudo z 1 puszki

Z tego niepozornego produktu zrobicie również zbity, wilgotny, deserowy domowy twaróg. Pokroicie i zjecie go jak sernik (podobnie zresztą smakuje) lub każde inne ciasto. Możecie też odkroić kawałek kawałek takiego „ciasta” serowego, zmiksować go i użyć np. do kanapek na słodko, racuchów czy do przełożenia naleśników.

Domowy twaróg z mleka skondensowanego najlepiej robić w płaskiej formie (np. keksówce). Będzie wam łatwiej wydobyć go z foremki, gdy już się zetnie. Jeśli jednak pragniecie bardziej przyjemnego dla oka efektu, zdecydujcie się na formę np. do babki. Deser będzie wyglądać bardziej spektakularnie. Formę odwróćcie dopiero po tym, jak twaróg pod ciężarem scali się w lodówce. Do masy dodajcie koniecznie tłusty twaróg. Im tłustszy, tym lepiej masa serowa scali się w lodówce. 

Słodki domowy twaróg z mleka skondensowanego - przepis

Składniki:

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g ciepłego, ale już nie gorącego mleka skondensowanego
  • 100 g śmietany
  • 300 g tłustego twarogu

Opcjonalnie: garść rodzynek i garść ulubionych kandyzowanych lub suszonych, drobno pokrojonych owoców, np. wiśni lub pomarańczy lub kilka kropel esencji waniliowej i pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczcie rodzynki i suszone owoce w ciepłej wodzie. Jeśli korzystacie z owoców kandyzowanych, pokrójcie je drobniej. 
  2. Przełóżcie do dużej miski twaróg, ciepłe mleko skondensowane oraz pokrojone na kawałki masło i śmietanę. 
  3. Zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę serową. 
  4. Wsypcie namoczone i odcedzone rodzynki do masy, dodajcie też kawałki suszonych lub kandyzowanych owoców. Możecie też dodać np. aromat waniliowy lub całkowicie zrezygnować z dodatków.
  5. Wymieszajcie wszystko raz jeszcze. Zwilżcie czysty kawałek gazy, bawełny lub lnu wodą, odciśnijcie mocno. Wyłóżcie nim niewielką formę do ciasta, np. do babki lub keksówkę.
  6. Wyłóżcie masę do środka i mocno ubijcie, wygładźcie wierzch. Przełóżcie formę na tacę lub talerz, obciążcie formę od góry (np. garnkiem wypełnionym wodą) i włóżcie do lodówki na całą noc.
  7. Następnego dnia ostrożnie wyjmijcie twaróg z formy i zdejmijcie tkaninę.