Pierwsze czereśnie pojawiają się już pod koniec maja, a pysznymi owocami możemy
zajadać się aż do lipca.

Dla zdrowia i urody
Czereśnie są niskokaloryczne, śmiało więc mogą się nimi objadać osoby na diecie odchudzającej. Owoce zawierają mnóstwo cennych składników: cukrów i potasu oraz mniejsze ilości innych minerałów. Są też bogate w witaminy, zwłaszcza C, ale również A, PP i z grupy B. Polecane są osobom cierpiącym na reumatyzm, choroby nerek i serca. Nalewka z czereśni łagodzi dolegliwości żołądkowe. Czereśnie wspaniale wzmacniają organizm. Warto też podsuwać je dzieciom, zwłaszcza niejadkom, bo czereśnie regulują apetyt. Francuzki cenią czereśnie za ich właściwości odtruwające. Systematyczne jadanie czereśni (ok. pół kg dziennie przez miesiąc) wygładza i odmładza skórę. Do celów leczniczych możemy też wykorzystać suszone ogonki czereśni. Wywar z nich leczy stany zapalne dróg moczowych, działa także wykrztuśnie i ułatwia spalanie tłuszczów. Oczywiście czereśnie najlepiej smakują świeże, ale doskonale nadają się też na przetwory – dżemy i kompoty, likiery i nalewki, są też świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

Opracowano na podstawie listów Janiny Malantowicz z Siemiatycz, Danuty Poławskiej z Bydgoszczy, Arkadiusza Stojanowskiego ze Starej Góry i Mileny Zielińskiej z Turkowic. Dziękujemy!

Fot.: archiwum Burda