W Nowym Roku czeka nas nie tylko pięć półfinałów konkursu BlogerChef i Wielki Finał. Powstanie też książka z konkursowymi przepisami blogerów. Publikacja ukaże się w październiku nakładem wydawnictwa MUZA.

 

Pierwszy półfinał BlogerChef’a już wkrótce!

Już za nieco ponad dwa tygodnie, ośmiu wybranych blogerów kulinarnych, czeka półfinałowe gotowanie w ramach konkursu BlogerChef. Pierwsza odsłona tej nowatorskiej inicjatywy odbędzie się w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k. Gdańska – centrum pobytowym reprezentacji Hiszpanii podczas EURO 2012.

W sobotę, 19 stycznia br., blogerzy będą przygotowywać swoje popisowe dania główne oraz przystawki lub desery, w czteroosobowych grupach. Oceniać będziemy nie tylko wartość estetyczną i  smakową zaproponowanych dań, ale także umiejętność organizacji pracy – mówi przewodniczący jury Marek Drewniak. Praca szefa kuchni to dużo więcej niż gotowanie. Polega na właściwej koordynacji działań zespołu, działającego pod presją czasu – dodaje juror Jarosław Walczyk.

Przygotowania do półfinałów trwają

Nie chcemy aby konkurs BlogerChef sprowadzał się jedynie do rywalizacji. Konkursowe gotowanie będzie tylko elementem spotkania blogerów - zapewnia Katarzyna Szatkowska – organizatorka projektu. W wieczór poprzedzający półfinał planujemy umożliwić blogerom integrację i zapewnić dobrą zabawę. Urządzimy małe warsztaty kulinarne pod hasłem kuchni hiszpańskiej. Wspólnie przygotujemy m.in. tradycyjne hiszpańskie ciasto i niecodzienne tapas.

 

Książka z przepisami BlogerChef’a

To jednak nie koniec niespodzianek dla blogerów kulinarnych. Na wszystkich półfinalistów i finalistów konkursu czeka dodatkowa nagroda. Jest nią publikacja przepisów w książce podsumowującej projekt BlogerChef. Będzie to elegancki, ponad dwustustronicowy album, który pojawi się na rynku w październiku, nakładem wydawnictwa MUZA. Znajdą się w nim receptury na przygotowane przez uczestników przekąski, dania główne i desery oraz ich sylwetki i prezentacje blogów. A także zdjęcia z półfinałów i spotkania finałowego. – wylicza Marek Bielski, organizator konkursu. Mamy nadzieję, że spełnimy marzenie wielu blogerów, jakim jest wydanie książki.

Cieszę się ogromnie, że będziemy pracować z liderem branży wydawniczej – wydawnictwem MUZA. Stworzenie dobrej książki kucharskiej to spore wyzwanie, ale na pewno zakończy się sukcesem. Myślę, że wiele osób chętniej skorzysta z przepisów blogerów znanych z sieci, niż anonimowych, zagranicznych autorów. – mówi Katarzyna Szatkowska, redaktorka albumu. Prócz tradycyjnej, drukowanej wersji książki powstanie również ebook.


Blogerzy o książce

Bartek Usydus (http://przepisy.com/): Pomysł konkursu kulinarnego dla blogerów to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. A zebranie najlepszych przepisów i wydanie książki to dodatkowa wspaniała nagroda dla blogerów oraz ciekawa propozycja dla czytelników. Ciesze się, że moje przepisy również zostały docenione i znajdą się w książce. Sam, jeżeli szukam jakiegoś przepisu to zazwyczaj przeglądam blogi, a nie bezimienne, anonimowe duże serwisy z przepisami. Mam pewność, że autor starannie opisał przepis, sprawdził go, a zdjęcie prezentuje dokładnie to danie, które zostało przygotowane. Dlatego przepisy blogerów zdobywają coraz większą popularność, cieszą się zaufaniem czytelników, a książka powstała w oparciu o ich dania z pewnością wyróżni się na tle innych kulinarnych pozycji.

 

Jolanta Perz-Straga (http://straga.pl/): Pomysł z wydaniem książki BlogerChefa bardzo mi się spododobał. A jeszcze bardziej to, że ja i mój blog się w niej znajdziemy. Ostatnio różne wydawnictwa dostrzegły, że blogi kulinarne są „na topie” i cieszą się sporym zainteresowaniem czytelników. Powstało więc kilka tego typu publikacji, różnej jakości. Cieszę się, że za wydanie książki BlogerChef’a odpowiada Wydawnictwo Muza S.A, które znane jest z tego, że wydaje publikacje albumowe, z pięknymi zdjęciami, doskonałe pod względem merytorycznym. Wiem, że warto było przystąpić do I edycji konkursu BlogerChef.

 

Fanpage konkursu

Strona internetowa konkursu

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, BGH Network, wydawnictwo MUZA

Sponsorzy: Winiary, Kenolux, QAFP, Ole!, Jan Niezbędny

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się też organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

Informacja prasowa