Każdy z nas choć raz znalazł się w sytuacji, gdzie brzuch burczy coraz głośniej, a w lodówce brakuje składników na treściwy obiad. Nie musicie jednak ratować się wtedy gotowcami czy mrożonkami. Przepyszne i niezwykle sycące danie da się zrobić jedynie z 4 tanich składników. 2 z nich na pewno macie już w lodówce. Zobaczcie genialny przepis z kuchni podkarpackiej i koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.
Prosty sposób na obiad z 4 składników
Aby zrobić sycący i szybki obiad dla całej rodziny, wcale nie potrzebujecie długiej listy składników, ani skomplikowanych przepisów. Wystarczą tylko ziemniaki, cebula, boczek wędzony i słonina. Z tych kilku tanich produktów powstanie przepyszna zapiekanka pasterska z Podkarpacia. Samo przygotowanie jest banalnie proste, jednak trzeba pamiętać o 1 ważnej czynności.
Jak zrobić zapiekankę podkarpacką?
Aby wyczarować sycące danie, musicie pokroić wszystkie produkty w cienkie plasterki i zapiec je warstwowo w żeliwnym lub żaroodpornym naczyniu. Jeśli chcecie, zabezpieczcie górną warstwę ziemniaków dodatkowo kilkoma liśćmi kapusty. Zapobiegnie to zbyt mocnemu przypieczeniu wierzchu. Ważne, by każdą warstwę składników posypywać solą i pieprzem. W przeciwnym razie zapiekanka ziemniaczana będzie mdła i mało wyrazista. Gotowa zapiekanka podkarpacka najlepiej smakuje pieczona na żarze, ale można ją też zrobić z piekarnika.
Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana z boczkiem wystarczy na kilka obiadów, a co więcej, odgrzewana każdego kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kuchni podkarpackiej i zapamiętajcie ten przepis, gdy nie będziecie mieli nic na konkretnego w lodówce. Przepis możecie modyfikować, np. posypać warstwy zapiekanki większą ilością ulubionych przypraw - nie tylko solą i pieprzem.
Podkarpacka zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - przepis
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 250 g słoniny
- 200-250 g boczku wędzonego
- 1-2 cebule
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: kilka liści kapusty do przykrycia wierzchu zapiekanki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w cienkie plastry, podobnie jak wędzony boczek, słoninę i cebulkę. Kapustę obierzcie z liści.
- Żeliwne lub żaroodporne naczynie wyłóżcie na dnie cienkimi plastrami słoniny.
- Na tym ułóżcie warstwę ziemniaków, następnie cebulę i znów słoninę. Ostatnia warstwa to wędzony boczek. Każdy kolejny poziom posypcie solą i pieprzem.
- W takiej kolejności wypełnijcie całe naczynie. Ostatnią warstwą powinny być plastry ziemniaków oraz (opcjonalnie, jeśli macie), liście kapusty. Zamknijcie naczynie pokrywką.
- Tak wypełnione naczynie ustawcie na żarze lub włóżcie do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1-1,5 godziny.
- Pod koniec pieczenia zdejmijcie pokrywkę, by ziemniaki ładnie się przypiekły i zarumieniły.
Komentarze