W tym roku na działce obrodziła mi 15-kilogramowa dynia typu włoskiego - Lunga. To niezwykła odmiana, którą uprawiałam na organicznej wyściółce. Nawozy z pokrzywy czy skorupek jaj niezmiennie zdały egzamin. Taki okaz musiał trafić do kilku dań. Ostre kimchi z dyni, surówka dyniowa do słoików czy też zupa dyniowa to tylko niektóre z nich. Od kilku lat stosuję patent, który sprawia, że ta ostatnia jest jeszcze lepsza niż do tej pory. 

Co dodać do zupy dyniowej, aby była gęsta za każdym razem?

Szukacie sposobu, aby zupa dyniowa była gęsta i niezwykle kremowa? Jest kilka czynników, które pomogą wam w uzyskaniu najlepszej konsystencji i tekstury. Wypróbowałam już kilka składników i odmian, dlatego też podzielę się z wami przetrenowanymi sposobami:

  • odmiana dyni hokkaido - jest to odmiana dyni, która po ugotowaniu pod względem konsystencji przypomina ugotowany ziemniak. Jest bardzo smaczna. Po zblendowaniu będzie gęsta i kremowa
  • odmiana dyni typu włoskiego lunga - to lekko orzechowa w smaku i dość soczysta dynia, która ma niezwykle pomarańczowy kolor. Jest idealna do pieczenia i gotowania
  • dodatek ziemniaków - jeżeli wybraliście zbyt wodnistą dynię i zupa jest za rzadka, zblendujcie ugotowane ziemniaki. Wystarczy kilka sztuk, aby była gęsta i smaczna
  • dodatek kalafiora - kalafior to moje kolejne odkrycie, które pozwala na urozmaicenie zupy dyniowej. Ugotujcie go al dente (przez 8 minut) i zmiksujcie razem z dynią.

Szukając odpowiedniego sposobu na smak i aromat dyni, przypiekłam ją ostatnio w grillu kontaktowym. Cienkie plastry hokkaido grillowałam przez ok. 10 minut. Gdy się skarmelizowały, były przepyszne i wyraźnie wyczuwalne w zupie. Udało mi się wydobyć z dyni 100% jej smaku. Zrobiłam to na poniższym grillu, który spisał się w tym zadaniu idealnie:

Co zrobić, by wydobyć z dyni więcej smaku do zupy?

Tak, jak wspomniałam wcześniej, dynia, którą skarmelizowałam na grillu kontaktowym, była o wiele smaczniejsza niż upieczona czy gotowana w zupie bez wcześniejszej obróbki termicznej. Warto zrobić 1 krok więcej przed blendowaniem, aby móc cieszyć się wyjątkowym aromatem tej zupy. Jest wtedy lekko orzechowa, maślana i gęsta. Jeśli nie macie takiego sprzętu, możecie również podpiec dynię w piekarniku, wcześniej przygotowując do niej glazurę z niewielkiej ilości miodu i oliwy. 

Zupa dyniowa z karmelizowaną dynią - przepis

Składniki:

  • 1 główka dyni hokkaido
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta chili w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie obmyjcie i pokrójcie w plastry, wyciągnijcie gniazdo nasienne. Nie musicie obierać jej ze skórki, jest jadalna.
  2. Następnie przełóżcie plastry do opiekacza i ustawcie na ok. 10 minut na najwyższą moc.
  3. Po podpieczeniu przełóżcie dynię do garnka razem z przyprawami, masłem i sokiem z cytryny.
  4. Gotujcie z dodatkiem bulionu przez około 10 minut.
  5. Zmiksujcie za pomocą blendera.
  6. Podawajcie z grzankami lub z kleksem śmietany.