Szersza publiczność poznała Magdę Gessler, jako prowadzącą znany program o rewolucjach w restauracjach. Wcześniej była to znana w Warszawie restauratorka. Co jakiś czas w mediach publikowane były informacje o jej przeszłości – pobycie na Kubie czy w Madrycie, pasji malarskiej i kilku mężach. Ta książka przedstawia życie „Gesslerowej” w całej okazałości – od narodzin aż po dziś.

Czy wiedzieliście, że Magda Gessler gotowała dla samego Fidela Castro mając… dziesięć lat? Że młodość spędziła w Madrycie studiując malarstwo, miała tam kilka wystaw i sprzedawała swoje prace? To właśnie w Hiszpanii Magda Gessler zaczęła swoją karierę, zarówno artystyczną  i kulinarną – zarówno jeśli chodzi o gotowanie, jak i bycie managerem restauracji. Po powrocie do Warszawy zaczęła się jej prawdziwa kariera zawodowa, dzięki której jest znaną polską restauratorką. Tych i wielu innych ciekawych historii można dowiedzieć się z wywiadu.

Książka podzielona jest na rozdziały zgodnie z etapami życia restauratorki – od młodzieńczych lat w spędzonych u dziadków w Komorowie, przez pobyt z rodzicami w Sofii i Hawanie, samotny powrót do Warszawy i wyjazd do Madrytu po maturze, czasie spędzonym w Portugalii, i w końcu powrocie do Warszawy. To wywiad rzeka pełen interesujących historii z życia ciekawego człowieka o bogatej biografii. Książka jest na tyle wciągająca, że czyta się ją jednym tchem.

Bardzo podobają mi się opublikowane w książce liczne zdjęcia bohaterki, jej rysunki, szkice i portrety, odręcznie pisane przepisy oraz liczne receptury jej autorstwa na dania z miejsc, w których miała okazję spędzić swoje życie.

To ciekawa opowieść o życiu niezwykle barwnej postaci. Nawet jeśli Magda Gessler nie przekonuje nas w swoim programie, warto sięgnąć po tę książkę, bo dzięki niej można bliżej poznać ją i jej artystyczną duszę. To też opowieść o smakach, aromatach i daniach, która pasjonatów gotowania z pewnością urzeknie!