Jest to książka znanego nam chyba wszystkim szefa kuchni i gwiazdy wielu programów kulinarnych - Gordona Ramsaya.Zainteresowałam się ową pozycją oglądając jakiś czas temu program kulinarny „Ultimate Cookery Course”.Na początku nie byłam pewna,czy jest to książka dla mnie,więc nie spieszyłam się z jej zakupem.Jednak ciekawość ludzka nie zna granic...


Książka adresowana jest do czytelników,którzy zaczynają dopiero swoją podróż kulinarną,jednak jak sam Gordon Ramsay podkreśla, jest to książka dla każdego.Nie jestem początkującym kucharzem,jednak ciekawa byłam czym zaskoczy mnie tym razem Ramsay...i owszem zaskoczył.Zgodnie z zasadą, że człowiek całe życie się uczy ja również staram się doskonalić swoją wiedzę,dlatego też kupiłąm tę książkę.


Pierwsze wrażenie? -książka jest zupełnie na temat.Na 320 stronach znajdziemy proste przepisy,podstawowe techniki gotowania jak i porady samego szefa Gordona.Podzielona jest tematycznie.Każdy rozdział zawiera obszerny wstęp dotyczący danego rozdziału.Przepisy są dobrze rozpisane,czytelnie wyjaśnione krok po kroku.Pod większością przepisów są cenne porady samego Gordona.Nie wszystkie jednak przepisy opatrzone są fotografią,co dla mnie akurat jest niestety minusem...bo uwielbiam patrzeć i pożerać oczami zdjęcia :)


Autor podpowiada również jak wybrać dobry produkt i na co zwrócić uwagę podczas gotowania.Mowa jest również o sprzęcie,który jest bardzo ważnym elementem w kuchni.Książkę wydrukowano na bielutkim grubym i błyszczącym papierze.Twarda,masywna oprawa książki jest wielkim atutem.Minusem dla nie których może być również to,że niestety nie została ona wydana w języku polskim.Istotny jest też fakt,że na rynku polskim jej cena jest dosyć wysoka.


Po mimo tych minusów uważam, że ta pozycja powinna znaleźć się na półce każdego,kto uczy się sztuki gotowania,kocha gotować i karmić ludzi swoją pasją.