Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Autor: Helene Dujadrin

Ilość stron: 288

Wydawnictwo: Helion


Autorka jest znaną i lubianą blogerką – jej blog Tartelette pełen jest pięknych, smakowitych zdjęć. Z tej książki dowiedziałam się także, że Helene jest z zawodu cukiernikiem dekoratorem – teraz wcale mnie nie dziwią te pyszności, które prezentuje na swoim blogu.


Książka podzielona jest na 8 rozdziałów:

1) Podstawy fotografii – czyli przede wszystkim o znaczeniu światła,

2) ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego – o ekspozycji, balansie bieli i trybach fotografowania,

3) fotografowanie w świetle naturalnym – dużo o tym jak odbijać i rozpraszać światło,

ujecia


4) Fotografowanie w świetle sztucznym – o lampach błyskowych,

 
5) kompozycja – czyli o regule trójpodziału, głębi ostrości i kącie robienia zdjęć,

 
6) przygotowanie do sesji – duuużo praktycznych wsk

azówek co zrobić czy sprawnie taką sesję przeprowadzić,

7) stylizacja – rozdział, który mnie najbardziej zainteresował – Helene dużo pisze o tym jak korzystać z rekwizytów, jak je dobierać do dań, jak stylizować poszczególne dania, desery czy napoje. A także o akcesoriach, które mogą nam tę stylizację bardzo ułatwić,

8) Postprodukcja – jak kopiować, edytować, udostępniać zdjęcia.

ujecia2

Pewnie bardziej zaawansowanym w fotografowaniu osobom do gustu przypadną końcowe rozdziały. Ja z przyjemnością zagłębiłam się w całą książkę tym bardziej, że bardzo podoba mi się wydanie. Przeglądając karty książki miałam wrażenie takiej „przytulności” i jakieś bliskości autorki.
Każdy rozdział oprócz konkretnych informacji zawiera też wskazówki autorki, uwagi czasami historie z życia wzięte. Pod każdym zdjęciem znajdziemy informację o przesłonie, obiektywie oraz wartości ISO.
Ja zakochałam się w tej książce, w cudownych zdjęciach i stylu autorki :)