Kawa zbożowa z korzenną (piernikową) nutą

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób

Pyszna, aromatyczna, błyskawicznie stawia na nogi. Rewelacyjna rozgrzewająca kawa na rozpoczęcie dnia, ale nie tylko. Idealna na chłodne dni :)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 2-3 łyżeczki kawy zbożowej (może być też rozpuszczalna),
    • ok. 200 ml wody,
    • ½ łyżeczki kardamonu,
    • 2-3 goździki,
    • kawałek laski cynamonu lub ½ łyżeczki sproszkowanego,
    • mała gwiazdka anyżu lub ½ łyżeczki sproszkowanego,
    • plasterek imbiru lub ½ łyżeczki sproszkowanego,
    • ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kawa melange

Kawa zbożowa z korzenną (piernikową) nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 3-5min. Następnie odcedzamy i zalewamy kawę, mieszamy aby się rozpuściła. Gdy lekko przestygnie dodajemy miód. Możemy też zabielić mlekiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować