Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru

4.46 (208 ocen)

  • 40 min

Wyjątkowe, pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Szybkie w przygotowaniu, wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.Warto wypróbować,sama się zdziwiłam, że z ciężkiej pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka.

  • 40 min

Składniki:

  • na 14-16 ciastek:
    160 g mąki żytniej typ 1850
    100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 łyżki miodu lub 4-5 łyżek ksylitolu
    100 g masła
    1 jajko M/L
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne więc nie należy dosypywać mąki.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec z dwóch stron tworząc na środku krateczki) i układać na blaszce zachowując odstępy.
  • 4. Piec ok 17 minut aż się zarumienią.
  • 5. Ciasteczka z ksylitolem i mąką pełnoziarnistą będą idealne dla dzieci, ponieważ nie powodują próchnicy i mają wiele wartości odżywczych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować