Ciasteczka owsiane bez cukru

4.5 (179 ocen)

  • 25 min

Pyszne i zdrowe ciasteczka. Bez dodatku cukru, ale mimo to słodkie dzięki słodyczy suszonych owoców.

  • 25 min

Składniki:

  • 150 g otrębów owsianych
    1/3 szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g masła
    3 jajka
    3 łyżki mleka
    4 łyżki ziaren sezamu
    2 łyżki pestek dyni
    4 łyżki suszonej żurawiny
    3 łyżki suszonych daktyli
    2 łyżki suszonych moreli
    4 łyżki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka owsiane bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Otręby i ziarna sezamu prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Następnie dodajemy do nich masło i podgrzewamy do czasu aż się rozpuści i połączy z otrębami i sezamem. Otręby z masłem i sezamem przekładamy do miski, dodajemy mąkę żytnią, proszek do pieczenia i suszone owoce. Większe owoce jak morele czy daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko oraz jajka i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie kleista masa. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

Porady

Ilość bakalii możemy dowolnie modyfikować. Jeśli dodamy ich mniej, należy wtedy dodać również mniej jajek. Najlepiej po dodaniu wszystkich bakalii stopniowo dodawać po jednym jajku aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować