Żurawinowy miodownik z procentem

5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

To idealne ciasto dla wielbicieli miodowników, czekolady i żurawinówki:) Polecam-ale tylko dorosłym:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto:
    - 0,5 kg mąki,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 2 jajka,
    - 25 dag margaryny Palma z murzynkiem
    - 1 łyżeczka sody,
    - 2 łyżki miody,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa do przełożenia:
    • 0,8 litr mleka,
    • 3 żółtka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki tortowej,
    • 1,5 kostki masła
    Żurawinowa polewa
    - 2 tabliczki białej czekolady,
    - ½ kostki masła,
    - 30 dag żurawiny
    - Alkohol (1 szklanka)

    Dodatkowo:
    • Około 1/3 -0,5 słoiczka powidła śliwkowego
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Żurawinowy miodownik z procentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane do upieczenia ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę i razem siekamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Placki te dobrze jest upiec dzień przed przełożeniem.
  • 2. MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dokładamy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki i zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy.
    Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.
    Gotową masę dzielimy na 3 części. Trzecia część ma być mniejsza.
  • zalewanie żurawiny 3. POLEWA:
    Żurawinę zalewamy alkoholem. Odstawiamy na około 12 godzin. Ja zazwyczaj zostawiam na noc. A następnego dnia robię polewę.
  • odcedzanie 4. Gotową żurawinę odcedzamy.
    Czekolady łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy odsączoną żurawinę oraz połowę alkoholu w którym się moczyły. Dokładnie mieszamy.
  • Wylewanie polewy 5. Gotową polewę wykładamy przełożone ciasto. Odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
  • Przekładanie 6. Przełożenia:
    Ciasto miodowe – powiodło- pierwsza część masy - ciasto miodowe- druga część masy, ciasto miodowe- trzecia, mniejsza część masy- polewa żurawinowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Biała czekolada Masa budyniowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować