Zupa z selera i ziemniaków z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna, sycąca zupa z popularnych i łatwo dostępnych składników.

  • 50 min

Składniki:


  • 200g wędzonego łososia (bez skóry)
    1 duża bulwa selera (po obraniu około 700g)
    4 ziemniaki (po obraniu około 500g)
    1 duża cebula (około 200g)
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 spore marchewki (300g)
    1 duża pietruszka (150g)
    3 łyżki oliwy
    25g masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz do smaku
    świeży koperek do podania - koperku proszę nie żałować ;)
    śmietana do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Zupa z selera i ziemniaków z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać dość drobno, zeszklić na średnim ogniu na patelni z oliwą i masłem. Gdy cebula zacznie się rumienić, przekładamy ją wraz z tłuszczem do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele, pokrojone w duże kawałki marchewkę i pietruszkę, zalewamy wodą (około 1,5 litra, wody można zawsze dolać), solimy. Gotujemy aż warzywa zmiękną i oddadzą wywarowi smak. Usuwamy marchewkę i pietruszkę (można je wykorzystać do sałatki jarzynowej), dodajemy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i seler, gotujemy aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Łososia dzielimy na nieduże kawałki i dodajemy pod koniec gotowania, na 2-3 minuty. Zdejmujemy zupę z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Zupę podajemy z łyżką lub dwoma śmietany i posypujemy obficie świeżym koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby Seler Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować