Sernik kakaowy z żurawiną i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik na specjalne okazje - zawsze zachwyca :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na okrągłą formę o średnicy 24cm:

    500g serka do serników (już zmielonego, tzw. "wiaderkowego")
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru pudru (w dwóch porcjach po 1/3 szklanki)
    1/4 szklanki kakao
    50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    75g suszonej żurawiny
    odrobina wanilii
    szczypta soli
    po szczypcie suszonego imbiru i gałki muszkatołowej

    Na polewę:

    200g czekolady
    50g masła
    garść płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kakaowy z żurawiną i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i jajka powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik najlepiej włączyć przed rozpoczęciem przygotowywania masy, aby zdążył się nagrzać do 170 st C. Przygotowujemy sobie tortownicę o średnicy około 24-25 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy miękkim masłem i posypujemy kaszą manną. W misie miksera umieszczamy ser i miksujemy z 1/3 szklanki cukru pudru (drugą część cukru zachowujemy do piany). Dodajemy wanilię i przyprawy oraz kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka po jednym dodajemy do serka i cały czas ucieramy. Na koniec dodajemy skórkę i żurawinę. Białka umieszczamy w osobnej dużej misie, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na niskich obrotach, a gdy piana zacznie gęstnieć, zwiększamy obroty i dodajemy po łyżce cukru pudru. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Do masy serowej dodajemy 1/3 piany i dokładnie lecz delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy znów 1/3 piany i mieszamy, po połączeniu dodajemy ostatnią część piany i bardzo delikatnie mieszamy całość. Masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika. Pieczemy równą godzinę. Studzimy lekko uchylonym piekarniku, a następnie sernik chłodzimy przez noc w lodówce. Ciasto następnego dnia przełożyłam na talerz skórką do dołu, a wierzch (czyli spód) pokryłam polewą ze stopionej w mikrofalówce czekolady z masłem, nakładałam jeszcze ciepłą masę. Posypałam płatkami migdałów. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały Skórka pomarańczowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować