Zupa z imbirem, chili i kurczakiem

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Pyszna, konkretna i rozgrzewająca, bo jest w niej sporo soczystego mięsa z udek kurczaka, fasolka, imbir, chili, czosnek i aromatyczne zioła.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mięsa z udek kurczaka (bez skóry)
    2-3 łyżki oleju słonecznikowego
    4 szklanki wody
    2 liście laurowe
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 spore ziemniaki
    ok. 0,5 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    ok. 0,5 łyżeczki tymianku
    kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
    1 puszka drobnej fasolki w zalewie (użyłam flażoletki)
    suszone chili w płatkach
    0,5 szklanki przecieru pomidorowego
    1,5 łyżeczki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z imbirem, chili i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę do lekkiego przyrumienienia. Wodę przelewam do garnka, dodaję liście laurowe i podsmażone mięso - gotuję na małym ogniu. W międzyczasie na oleju pozostałym po smażeniu podsmażam do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dokładam pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki - smażę razem do lekkiego przyrumienienia. Przekładam do zupy. Doprawiam ją papryką w proszku, dodaję imbir i zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaję fasolkę (wcześniej przelewam ją wodą na sicie, i odsączam), chili w płatkach, oraz przecier pomidorowy rozrobiony na gładką pastę z mąką. Mieszam, gotuję jeszcze kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Można podać z kleksem gęstej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować