Zupa z imbirem, chili i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę do lekkiego przyrumienienia. Wodę przelewam do garnka, dodaję liście laurowe i podsmażone mięso - gotuję na małym ogniu. W międzyczasie na oleju pozostałym po smażeniu podsmażam do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dokładam pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki - smażę razem do lekkiego przyrumienienia. Przekładam do zupy. Doprawiam ją papryką w proszku, dodaję imbir i zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaję fasolkę (wcześniej przelewam ją wodą na sicie, i odsączam), chili w płatkach, oraz przecier pomidorowy rozrobiony na gładką pastę z mąką. Mieszam, gotuję jeszcze kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Można podać z kleksem gęstej śmietany.
Komentarze