Rozgrzewająca zupa chili

4.5 (194 ocen)

Zupa jest bardzo pożywna, a im jest ostrzejsza, tym bardziej rozgrzewa.Ta zupa bardzo często gości na stole w moim domu.

Składniki:

  • • 0,5 kg mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
    • 1-2 papryczki chili,
    • ½ czerwonej papryki,
    • ½ żółtej papryki,
    • 1-2 duże ząbki czosnku,
    • 1 zwykła cebula,
    • 1 czerwona cebula,
    • puszka kukurydzy,
    • puszka czerwonej fasoli,
    • puszka pomidorów,
    • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • około 200-300 ml bulionu (według uznania –drobiowy, wołowy, cielęcy lub warzywny),
    • olej do smażenia,
    • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, słodka papryka, papryka chili, natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rozgrzewająca zupa chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: (danie przygotowujemy w wysokim naczyniu)
    Mięso zmieszać z czosnkiem oraz ziołami i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
    Cebule i paprykę pokroić.
    Na rozgrzany olej wrzucamy mięso oraz pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy około 10-15 min następnie zalewamy bulionem, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą oraz czerwoną fasolkę również z zalewą. Dodajemy puszkę pomidorów ( ja najczęściej miksuje je wcześniej blenderem) oraz koncentrat, słodką paprykę , paprykę chili według uznania oraz pozostałe zioła . Dusimy jeszcze ok. 20-30 min.
    Podajemy np. z makaronem, ryżem lub chlebem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować